Huszonegy országban dúl háborús nemi erőszak

Afganisztántól a Közép-afrikai Köztársaságon és Mianmaron át Szíriáig 21 olyan országot sorolnak fel egy ENSZ-jelentésben, amely a mostani és korábbi fegyveres konfliktusokban elkövetett nemi erőszakról szól. A részleteket csütörtökön ismertették New Yorkban. A 21 ország Európából, Ázsiából, Afrikából, Dél-Amerikából és a Közel-Keletről került ki, ami azt mutatja, hogy valóban globális bűncselekményről van szó – mondta Zainab Bangura, a főtitkár különmegbízottja a háborús nemi erőszak elleni küzdelemben.

A jelentés felsorol 34 fegyveres csoportot, amelyek nemi és más szexuális erőszakkal gyanúsíthatók. Ezek a Közép-afrikai Köztársaságból, Elefántcsontpartból, Kongóból, Maliból, Dél-Szudánból és Szíriából valók. Bangura szerint az elkövetőket szinte sosem vonják felelősségre, és gyakori, hogy az áldozatok nem kapnak segítséget.

A 2013-as évet vizsgáló jelentés részletezi az ismertté vált szexuális erőszakot a 21 országban, köztük Angolában, Boszniában, Kambodzsában, Kolumbiában, Guineában, Libériában, Líbiában, Nepálban, Sierra Leonéban, Szomáliában, Srí Lankán, Szudánban és Jemenben.

Afganisztánban az ottani emberi jogi bizottság szerint 2013 márciusa és szeptembere között negyedével nőtt a nők elleni erőszak aránya. Szíriában a nemi erőszak állandó kísérője a harcoknak, és az attól való félelem sokakat késztetett menekülésre.

A pozitívumok között említették, hogy Kongóban egyre több elkövetőt vonnak felelősségre. Szomáliában pedig az elnök azt ígérte meg, hogy többé nem börtönzik be az erőszak áldozatait.

Kimaradt?