"Halált nem okozó" katonai felszereléseket vinne Ukrajnába az USA

Az egységes és demokratikus Ukrajna, illetve a jelenlegi ukrán vezetés melletti amerikai kiállást kívánja nyomatékosítani Joe Biden alelnök, aki hétfőn érkezett Kijevbe, hogy egy nemzetközi megállapodást készítsen elő a feszültség enyhítése érdekében, és a gazdasági és energiaügyi reformhoz szükséges technikai segítségről tárgyaljon vendéglátóival.

A magas rangú politikus kedden készül közös asztalhoz ülni Olekszandr Turcsinov ideiglenes államfővel és Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnökkel, látogatása során a tervek szerint parlamenti tagokkal és civil szervezetek képviselőivel is találkozik. 

Joe Biden a legmagasabb rangú amerikai tisztviselő, aki a válság kirobbanása óta látogat az országba, John Kerry külügyminiszter március elején járt Ukrajnában. A Biden-látogatásról egy héttel ezelőtt kiadott közleményből kiderül, hogy annak középpontjában a nemzetközi közösség Ukrajna támogatására szolgáló erőfeszítései állnak. Ennek szellemében próbál a tengerentúli politikus egy esetleges nemzetközi megállapodásról tárgyalni, amely elősegítené a feszültség csökkentését.

A Bident kísérő egyik - névtelenül nyilatkozó - amerikai kormányzati tisztségviselő újságíróknak elmondta: az alelnök olyan technikai segítség ígéretével érkezik Kijevbe, amely hozzájárulna az ukrán energiaügyi és gazdasági reformok sikeréhez. Ez egyebek között olyan technológiát jelentene, amely biztosítaná a hatékonyabb energiafelhasználást, a hazai földgázkitermelést.

Az említett forrás szerint Biden tárgyalásain szóba kerülnek majd a további, "halált nem okozó" katonai felszerelések is, amelyeket Washington Ukrajnának készül szállítani válaszul Oroszország destabilizáló törekvéseire. Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter a napokban Washingtonban már elmondta: Barack Obama elnök engedélyével egyebek között egészségügyi felszerelést, sisakokat, matracokat, víztisztító berendezéseket, üzemanyag-kéziszivattyúkat és generátorokat szállítanak Ukrajnába. Kijev hetekkel korábban fegyvert és lőszert is kért Washingtontól, de az amerikai kormány szerint az ilyen támogatás csak tovább rontana az amúgy is feszült helyzeten.

Kimaradt?