Janukovics válságrendezési tervet tett közzé

Az ukrajnai válság rendezését célzó ötpontos tervet tett közzé Viktor Janukovics volt ukrán államfő hétfőn Rosztov-na-Donuban. Az ukrán parlament által február 22-én megbuktatott államfő azt követelte, hogy a kijevi hatalom azonnal vonja vissza csapatait Kelet-Ukrajnából.

Janukovics közölte, hogy az orosz hírügynökségekhez eljuttatott tervvel hazája szétesését és a polgárháborút akarja megakadályozni. Szerinte előbb Ukrajna föderalizációjáról és államirányítási berendezkedéséről kell dönteni, és csak azt követően szabad elnökválasztást tartani az országban.

A február végén Oroszországba menekült ukrán politikus továbbra is törvényes államfőnek tartja magát, és Moszkva teljes támogatását élvezi. 

Időről-időre felhívással fordul az ukrán lakossághoz, vagy sajtónyilatkozatokkal tudatja, hogy jogot formál Ukrajna sorsának alakítására.

A Nyezaviszimaja Gazeta című független orosz napilap a múlt pénteken szakértőkre és a márciusban Oroszországhoz csatolt Krím-félsziget ideiglenes kormányzójának, Szerhij Akszjonovnak a véleményére hivatkozva azt írta, hogy Viktor Janukovics a közeljövőben visszatérhet Ukrajnába. Akszjonov szerint "az ukrán hadsereg a törvényes elnöknek engedelmeskedik", aki így utasítást adhat az általa juntának nevezett kijevi vezetés őrizetbe vételére.

Kimaradt?