Rálőttek az ukrán katonák a „nyomuló” orosz szeparatistákra

Három ember meghalt és tucatnyian megsebesültek szerda este a kelet-ukrajnai Mariupol város belügyi laktanyájánál, amelyet álarcos oroszbarát aktivisták támadtak meg. Este nyolc körül mintegy ötszáz álarcos oroszbarát aktivista vette körbe a laktanyát, Molotov-koktélokat kezdtek el bedobálni a kaszárnya területére, amire válaszul bentről lövések dördültek és tűzpárbaj alakult ki. Találat ért egy mentőautót és két közelben lévő lakást is. A tűzpárbajban a belügyminisztérium közlése szerint három ember meghalt, 13-an pedig megsebesültek.

https://www.youtube.com/watch?v=EQz3RaQIWaM

Fegyveres oroszbarát szeparatisták a múlt hét vége óta legalább tíz kelet-ukrajnai városban foglaltak el rendőrségi és más középületeket. E támadásokat a kijevi kormány szerint orosz ügynökök szervezik, a kijevi külügyminisztérium "terrorcselekményeknek" nevezte az oroszbarát fegyveresek tevékenységét.

Oroszország ezzel szemben azt állítja, hogy a térség orosz ajkú lakosságának az új kijevi vezetés elleni spontán tüntetéseiről van szó.

Szerdán Kramarorszkban páncélozott járműveket és egy tankot is megszereztek az oroszbarát szeparatisták az ukrán hadseregtől, amelyekkel egy másik forrongó városba, Szlovjanszkba mentek. Az ukrán erők azonban állítólag visszavették a kramatorszki katonai repteret.

Barack Obama amerikai elnök szerdán egy interjúban azt mondta, "nincs szükség háborúra", Oroszországnak pedig további szankciókkal kell számolnia, ha fokozza a kelet-ukrajnai szakadároknak nyújtott támogatását.

Csütörtökön Genfben találkozik John Kerry amerikai, Szergej Lavrov orosz és Andrij Descsica ukrán külügyminiszter, valamint Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főmegbízottja, hogy az ukrán válság megoldásáról tárgyaljon.

Kimaradt?