Lomniciék végleges megoldást kérnek a meghurcolt magyarok ügyeiben

Az Emberi Méltóság Tanácsa nyílt levéllel fordult Andrej Kiska szlovák államelnökhöz Malina Hedvig tovább folytatódó meghurcoltatása, valamint a szlovák állampolgárságuktól jogtalanul megfosztott Tamás Aladárné tanítónő és sorstársai ügyében.

Amint az köztudott, a szlovák államfő eleve elnöki kegyelmet helyezett kilátásba a perbe fogott Malina Hedvig számára. A nemes gesztus azonban nem helyettesítheti azt a jogos elvárást, hogy a meghurcolt fiatalasszonyt nem a törvényellenes bánásmód esetleges következményeitől, hanem magától a törvénytelen eljárástól kell megvédelmezni.

Ehhez hasonlóan a magyar állampolgárság felvétele miatt jogfosztást szenvedő szlovákiai magyarokat sem utólagosan kell kárpótolni, hanem esetükben is az ország alkotmányos jogrendjének a betartása jelentheti a megoldást. Tamás Aladárné Anikó leányának a tragikus sorsa intő figyelmeztetés erre nézve.

Lomnici Zoltán, Erdélyi Géza és Tőkés László a törvényes és végleges megoldás megtalálása érdekében intézte levelét Andrej Kiska államelnökhöz.

Kimaradt?