Az ukrán hadsereg megrohamozta a kramatorszki repülőteret

Az ukrán hadsereg megrohamozta a kelet-ukrajnai Kramatorszk katonai repülőterét, lövöldözés történt, többen megsebesültek - jelentette a RIA Novosztyi orosz hírügynökség a helyi önvédelmi erők közlésére hivatkozva.

Az ukrán katonák páncélozott szállító harcjárművekkel közelítették meg a Donyeck megyei Kramatorszk és Szlovjanszk között fekvő repülőteret, és tárgyalni kezdtek az azt ellenőrző önvédelmi erőkkel. Váratlanul lövöldözés történt ki. Az oroszpárti önvédelmi erők több tagja megsebesült, lehet, hogy halottak is vannak.

 A helyi Novosztyi Kramatorszka újság szemtanúkra hivatkozva honlapján azt írta, hogy a reptér felett, alacsonyan szálló katonai repülőgép jelent meg, feltehetően egy MiG-25-ös vagy Szu-27-es. Az oroszbarát milícia közölte, hogy lezárták a Kramatorszkba vezető utat, és készek "megvédeni" a települést.

A Donyec-medencei népi önvédelmi csoport vezetője, Szerhij Ciplakov azt közölte: az ukrán hadsereg egységei harcjárművekkel "nagy támadást" indítottak Szlovjanszk ellen is. "Embereink megvédik a várost" - mondta.

Közben Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő kedden „abszurdnak” nevezte azt az állítást, hogy orosz katonai egységek tartózkodnának Kelet-Ukrajnában. Dmitrij Peszkov szerint a nyugati kormányok szándékosan figyelmen kívül hagyják az orosz vezetés ezzel kapcsolatos nyilatkozatait.

A Kreml befolyásos tisztviselője arról is beszélt, hogy „nagyon sok orosz állampolgár sokkal intenzívebb orosz beavatkozást sürget az ukrajnai válságba". Peszkov a Vlagyimir Putyin orosz államfőhöz beérkező kérdésekből vonta le a következtetést. Az elnök csütörtökön élő televíziós műsorban válaszol majd a lakosság kérdéseire.

Kimaradt?