Tonnányi katonai felszerelést kér Ukrajna a NATO-tól

Ihor Dolhov, az ország NATO mellett akkreditált nagykövete a Reuters hírügynökségnek megerősítette, hogy országa és az észak-atlanti szövetség között - a múlt heti megállapodásnak megfelelően - fokozottabb lett az együttműködés az orosz csapatok ukrán határ menti felsorakozását követően. Jelezte, hogy kormánya átadott a NATO-nak egy listát arról, hogy hadseregének mire lenne szüksége.

Ezen egyenruháktól kezdve alkatrészeken át üzemanyagig számos kérés szerepel, de fegyverről és lőszerről nincs szó. Mint a nagykövet kifejtette, viszonylag hosszú a lista, mert az új kormányzat a Krím orosz megszállásakor szembesült azzal a helyzettel, hogy az ukrán erők harckészültsége nincs annyira magas szintű, mint gondolta. Dolhov elmondta, hogy elsősorban olyan anyagokat kértek, amelyek a „védelmi ágazat napi működéséhez lehetnek szükségesek".

Közölte, hogy egyes kéréseiket az amerikai kormányzat már teljesítette is. Megerősítette a nagykövet azt is, hogy a NATO-csatlakozás hivatalos kérelmezése nincs napirenden. A jelenlegi ukrán törvények értelmében ez nem is lehetséges, mert azok arról rendelkeznek, hogy az ország nem tartozik semmilyen szövetséghez - tette hozzá.

Kimaradt?