Washington támogatja Montenegró EU-integrációs törekvéseit

Montenegró euroatlanti törekvéseinek amerikai támogatásáról biztosította kedden Joe Biden, az Egyesült Államok alelnöke Milo Djukanovic montenegrói miniszterelnököt.

A két politikus Washingtonban, a Fehér Házban találkozott. Az amerikai alelnöki hivatal tájékoztatása szerint megbeszélésük egyik témája az ukrajnai helyzet volt, és aggodalmukat fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy Oroszország továbbra is nyomás alatt tartja Ukrajnát.

Szót ejtettek az őszi NATO-csúcstalálkozóval kapcsolatos kérdésekről is. Biden komoly haladásnak minősítette azt, amit Montenegró eddig elért a NATO-tagság feltételeinek teljesítésében, és erőfeszítéseinek folytatására kérte a jugoszláv utódállam kormányzatát. Külön is fontosnak tartotta a demokratikus intézmények megerősítését célzó erőfeszítéseket, beleértve az igazságszolgáltatás függetlenségének garantálását, a kisebbségi jogok védelmét és a sajtó szabadságának biztosítását.

Biden az Egyesült Államok értékes partnereként beszélt Montenegróról, és fontosnak nevezte a balkáni térség békéjéhez és stabilitásához való hozzájárulását.

Kimaradt?