Legalább 41 ezer erdélyi szavazatot kapott a Fidesz

Legalább 41 ezer erdélyi magyar szavazott a Fideszre. Számításaink szerint ennyit tesz ki a Nemzeti Választási Irodához befutott 42027, Romániában leadott levélszavazat 95 százaléka. Ugyanakkor megjegyzendő, hogy az erdélyi szavazók száma ennél jelentősen magasabb lehet, hiszen az NVI táblázatában 30622 olyan szavazat is található, amely e-mailen érkezett.

Pálfy Ilona, az NVI elnöke hétfői sajtótájékoztatóján elmondta, a kiküldött 195 ezer levélszavazatból 160 ezret juttattak vissza a választók. A levélszavazatokat még vasárnap is le lehetett adni a külképviseleteken és az országgyűlési egyéni választókerületi székhelyek választási irodáiban is. Vasárnap a legtöbb levélszavazatot Gyulán adták le, összesen 2255-öt, a külképviseletek közül Kolozsvár emelkedik ki, itt csak vasárnap 4817-et. Az NVI elnöke elmondta, a visszaérkezett szavazási csomagokból 109 805-öt már ellenőriztek, ezek 80 százaléka, 87 972 volt érvényes.

A további körülbelül 50 ezer levélszavazatot az előzetes tervek szerint három napon belül feldolgozzák, ezt követően bontják fel az érvényes szavazási iratokat és szkennelik be a voksokat a gyors eredménymegállapítás érdekében. Legkésőbb április 12-re az összes levélszavazatot kibontják és megszámlálják.

Hétfőn megérkeztek az első, az átjelentkezéssel szavazók szavazatait tartalmazó csomagok az egyéni választókerületekből az NVI-hez, 37 választókerület volt ilyen gyors. A 97 külképviselet közül három helyről már beérkeztek az urnák. Csütörtök éjfélig kell valamennyi külképviseleti urnának megérkeznie az NVI-hez.

Az NVI elnöke jelezte: várhatóan szombaton valamennyi egyéni választókerületben meg tudják állapítani a választás eredményét.

Kimaradt?