Egyesével jönnek Franciaországba a volt szovjet maffiózók

Néhány éve Franciaországban telepednek le diszkréten, egyesével az egykori szovjet maffia főnökei, a „vori v zakonye" - mondták el az AFP francia hírügynökségnek szervezett bűnözéssel foglalkozó különleges nyomozók.  Pontosan meghatározott területeket vettek célba, például a közép-franciaországi Lyon városát, ahol a rendőrség külön egységet állított fel, amely az orosz maffiával foglalkozik. Franciaországban csak néhány éve vannak jelen, 2009-2010 táján jelentek meg - mondta egy jól értesült forrás.

A „vori v zakonye” kifejezés törvénytisztelő rablót jelent, aki azonban nem az állam törvényeit, hanem a bűnszövetkezet szabályait tartja be. Nevükhöz gyakran kapcsolódnak zsarolások, emberrablások, gyilkosságok, fegyvercsempészés vagy kábítószer-kereskedelem. Franciaországban azonban az orosz maffia jóval diszkrétebb. „Tömeges és sorozatos bűnözésekre szakosodtak, betörésekre, apróbb rablásokra. Ezek a bűntettek nem keltenek nagy visszhangot, de ipari méretekben űzik", és koránt sem ártalmatlanok, bár az okozott kárt nehéz felmérni - mondta az egyik nyomozó.

A vori v zakonye bűnszövetkezet a 20. század harmincas éveiben jött létre a Szovjetunióban, tagjai között a különböző utódállamok (Oroszország, Grúzia, Örményország, Moldova, Ukrajna) állampolgárai, illetve csecsenek vannak, akik a kilencvenes években Európa-szerte megjelentek. Róluk mintázta David Cronenberg a Londonba betelepülő orosz maffiáról szóló Eastern Promises - Gyilkos ígéretek című komor krimit (2007), Viggo Mortensennel és Vincent Cassellel a főbb szerepekben.

A tagokat a tetoválásukról (szélrózsa, pókháló, tőr) lehet felismerni, amelyeknek mind külön jelentésük van, és szigorú „becsületkódex" szabályozza a használatukat, amelyeket nem mindig tartanak be.

Mindenki befizeti az általa elkövetett bűncselekményekből származó pénz 15 százalékát az obsakba (tolvajkasszába), amelyből az ügyvédeket fizetik, a magukra maradt családtagokat támogatják - mondta el Francois-Xavier Masson, a bűnügyi rendőrség szervezett bűnözéssel foglalkozó felderítő és elemző szolgálatának (SIRASCO) vezetője.

Piramisszerű, szinte katonai szervezetük változatlan: a szertartáson felavatott keresztapa felelős a regionális felügyelők által ellenőrzött bandájáért. Igen komoly bűnözői múlt, több börtönben töltött év kell ahhoz, hogy valaki a maffia tagja lehessen - mondta el egy nyomozó. Csak az olasz maffiahálózatok és a kínai triádok működnek hasonló szervezettséggel.

Kimaradt?