Berényi és Bugár pártja is bejutna a parlamentbe egy felmérés szerint

Robert Fico kormánypártja az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) nyerné a választásokat, és mind a Magyar Közösség Pártja (MKP), mind pedig a Most-Híd szlovák-magyar párt bejutna a pozsonyi parlamentbe a Polis közvélemény-kutató ügynökség aktuális felmérése szerint.

A felmérés eredményei szerint Robert Fico kormánypártjának támogatottsága egy esetleges parlamenti választáson 41,5 százalék lenne. Ez az eredmény az Irány-Szociáldemokrácia számára 78 parlamenti mandátum megszerzését tenné lehetővé a 150 fős pozsonyi törvényhozásban, ahol a kormánypártnak 83 képviselője van a 2012. márciusi előre hozott választások óta.

A közvélemény-kutatás szerint a bejutáshoz szükséges 5 százalékos támogatottsági küszöböt a kormánypárton kívül még öt szlovák politikai párt lépné át, köztük a felvidéki magyar választók szavazataiért versengő két párt, a Berényi József vezette MKP és a Bugár Béla vezette Most-Híd, mely utóbbi jelenleg is bent van a parlamentben.

A felmérés készítői a Most-Hídnak 7,7 az MKP-nak pedig 6,5 százalékos támogatottságot mértek. Az adatokból kitűnik, hogy a két párt együttes támogatottsága magasabb, mint amennyi a szlovákiai magyar választópolgárok aránya az összes szlovákiai választóhoz képest. Az aktuális felmérés eredményei azért is érdekesek, mivel azok alapján mindkét párt mandátumot tudna szerezni a májusban sorra kerülő európai parlamenti EP-választásokon, ahol szintén 5 százalék a bejutási küszöb. Az EP-ben jelenleg az MKP-nek van két képviselője, Bauer Edit és Mészáros Alajos személyében. A májusi EP-választásokra mindkét párt teljes - a Szlovákiára jutó kvóta szerint 13 fős - listát állított. Az MKP listavezetője Csáky Pál volt pártelnök és korábbi miniszterelnök-helyettes, a Most-Híd választási listájának élén pedig Simon Zsolt volt földművelésügyi miniszter áll.

A felmérés során a második legnagyobb támogatottságot a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) számára mérte a Polis, a keresztény-konzervatív szlovák pártra a megkérdezettek 9,2 százaléka voksolna. A harmadik helyen a jelenleg második legerősebb parlamenti frakcióval rendelkező, Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) nevet viselő mozgalom végzett, 9 százalékkal. A felmérés szerint a pozsonyi parlamentbe bejutna még a Szlovák Kereszténydemokrata Unió - Demokrata Párt (SDKÚ-DS) is, 5,8 százalékkal. A jelenlegi parlamenti pártok közül viszont a törvényhozáson kívül rekedne a liberális Szabadság és Szolidaritás (SAS), amelynek csak 4,8 százalékos támogatottságot mértek.

A felmérést két hónappal az európai parlamenti választások előtt, a szlovák elnökválasztás két fordulója között készítette a Polis közvélemény-kutató ügynökség a SlTA szlovák hírügynökség megrendelésére.

Kimaradt?