Hatalmas szaharai porfelhő közeledik Románia felé (VIDEÓ)

A România TV által idézett hazai szakemberek szerint péntekre Romániát is elérheti az a Szaharából érkező hatalmas porfelhő, amely már kedd óta megkeseríti a britek életét.

A por- és homokszemcsék olykor óriási távolságokra juthatnak, akár több ezer kilométert is utazhatnak a légkörben, kontinensről kontinensre vándorolhatnak. Az elmúlt napokban is ez történt: homokviharok dúltak a Szaharában, és a sivatagi homokszemcsék a légkörben kialakult erőteljes délies áramlással messze Északnyugat-Európáig jutottak.

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=olox15yVrHQ

Itt a por keveredett az enyhe, nedves levegővel, a Brit-szigetek térségében elhomályosult az ég, az autókat pedig finom, vöröses porréteg lepte le, ahogy az esőcseppekkel a felszínre jutott és kirakódott a por.

A szaharai homok a levegőminőséget is jelentősen rontotta a szigetvilágban. A légszennyezettség kedden helyenként elérte a 10-es, legmagasabb fokú szennyezettséget, de a szigetország déli részén még ma is sokfelé figyelmeztetnek 8-as vagy 9-es, esetenként 10-es szennyezettségi értékekre. 

A magas légszennyezettség komoly egészségügyi tüneteket okozhatnak, mint légzési nehézségek, köhögési inger, szemviszketés. Emiatt különösen a légzőszervi- vagy szívbetegeknek nem tanácsolják a fizikai megerőltetéssel járó kültéri tevékenységeket, de az ilyen jellegű betegségekben nem szenvedőknek is mérsékelni kell a fizikai megterhelést, amennyiben tüneteket észlelnek.

Kimaradt?