Nagy erejű földrengés rázta meg Chile partvidékét

Hatalmas erejű, 8,2-es fokozatú földrengés rázta meg helyi idő szerint kedd este Chile északi részét, Iquique város térségét, de a figyelmeztetésekre rácáfolva a földmozgás következtében csak kisebb szökőár alakult; a helyi hatóságok szerint két halottja és három súlyos sérültje van a természeti csapásnak, súlyos károk nem keletkeztek.

Az amerikai földtani intézet (USGS) szerint a földrengés fészke nagyon kis mélységben, mindössze 10 kilométerre volt a tengerfenék alatt, 99 kilométerre északnyugatra Iquique bányászvárostól. Az USGS első jelentéseiben 8,0-ra tette a földmozgás erejét. Az első földlökést legalább kilenc kisebb utórengés követett. Földrengéskutatók nem zárják ki, hogy folytatódnak az utórengések, és akár a keddinél is erősebb földrengés is rázhatja meg a térséget. A földrengést érezni lehetett az epicentrumtól 470 kilométerre fekvő a bolíviai fővárosban, La Pazban is, ahol 4,5 erősségű földmozgást mértek.

Háromnegyed órával az USGS bejelentése után a chilei haditengerészet közölte, hogy a cunami első hulláma már elérte az észak-chilei partszakaszt. A CNN jelentése szerint mintegy kétméteres hullámok alakultak ki a chilei és perui, de nem kizárt, hogy távolabbi partszakaszokon nagyobbak lesznek a hullámok, attól függően, hogy milyen a tengerfenék domborzata a part közelében.

Előzőleg az amerikai csendes-óceáni cunami-előrejelző központ közölte, hogy ilyen erejű földrengés következtében pusztító cunami alakulhat ki az epicentrumhoz közeli partszakaszokon, és fenyegetést jelent a távolabbi térségekre is. Az amerikai központ által kiadott cunamiriadó a latin-amerikai térség teljes csendes-óceáni partszakaszára vonatkozott, és egyelőre nem vonták vissza.

Gonzalo Prieto, Iquique kormányzója két ember halálát erősítette meg, hárman szerinte súlyosan megsérültek. Az epicentrumtól 139 kilométerre fekvő Arica településen vályogházak dőltek össze, a háztartások 90 százaléka maradt áram nélkül. A chilei kormány közölte, hogy komolyabb károk nem keletkeztek. Az iquiquei bányaipari vállalatok sem számoltak be károkról. A földrengés következtében néhol földcsuszamlások alakultak ki, amelyek utakat zártak el, fennakadásokat okozva a közúti forgalomban.

A chilei és a perui hatóságok is elrendelték a lakosság evakuálását a part menti térségekből. A chilei part menti városok lakói hagyták el otthonaikat, és biztonságos helyre siettek, de a CNN hírtelevízióban bemutatott felvételekből ítélve pánik nem tört ki.

Az elmúlt két hétben több száz kisebb földrengés rázta meg Chile északi partszakaszát. Az első, 6,7-es erejű földmozgás március 16-án történt. A valaha mért legsúlyosabb földrengés ugyancsak Chilében volt: az 1960-as 9,5-es fokozatú földrengésben ötezernél többen haltak meg.

Kimaradt?