Vádemelés a román határnál „kalapozó” magyar határőr ellen

A nagylaki átkelőhelyen dolgozó egyik útlevélkezelő idén január 3-án egy Magyarországra belépő román autóbuszt nem az előírásoknak megfelelően ellenőrzött, hanem „a szolgálat ellátására vonatkozó rendelkezéseket súlyosan megszegve" – írta a delmagyar.hu. A portált erről Nagy Andrea, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője tájékoztatta.

Egy brit újság azt írta január 4-én, hogy a magyar határőr kenőpénzt fogadott el az átkelőhelyen a Londonba tartó román munkásbusz utasaitól. Két hatóság is vizsgálta a történteket. A Nemzeti Védelmi Szolgálat úgy látta a térfigyelő kamera felvételein, a román útlevélkezelő vett át valamit a busz sofőrjétől, ezért a vizsgálat iratait és a felvételeket átküldte a román társszervekhez.

A Központi Nyomozó Főügyészség Szegedi Regionális Osztálya hivatali vesztegetés elfogadásának gyanújával nyomozott. Elkérte az autóbusz átléptetéséről készült kamerafelvételt, tanúkat hallgatott meg.

Az összegyűlt bizonyítékokból nem lehetett megállapítani, hogy az intézkedő magyar határrendész kért vagy kapott volna bármit az utasoktól vagy a sofőrtől annak érdekében, hogy a busz hamarabb átjusson a határon. Ezért ezt a vizsgálatot bizonyítottság hiányában megszüntették.

A szegedi regionális osztály azonban azt is vizsgálta, más bűncselekmény történt-e. „Az ügyészség a nyomozás során gyanúsítottként hallgatta ki, majd 2014. március 21-én szolgálatban kötelességszegés bűntette miatt a Szegedi Törvényszék Katonai Tanácsánál vádat emelt az intézkedő határrendésszel szemben" – tájékoztatott a szóvivő. Azt továbbra sem árulta el a Központi Nyomozó Főügyészség, pontosan mivel szegte meg a határrendész a szolgálat ellátására vonatkozó szabályokat.

Kapcsolódók

Kimaradt?