Putyin Finnországot is bekebelezné?

Vlagyimir Putyin nem éri be a Krímmel, Finnországot, Belaruszt és a balti államokat is be akarja kebelezni. Ezt állítja az orosz elnök egykori közeli tanácsadója. Andrej Illarjonov, aki 2000 és 2005 között volt Putyin közvetlen munkatársa, a svéd Svenska Dagbladet című lapnak beszélt erről, a cikket az Independent szemlézte.

Putyin „történelmi igazságtételre” készül. Az utolsó orosz cár, II. Miklós és Sztálin nyomdokaiba lépne, mondta Illarjonov. Szerinte Moszkva álláspontja az lesz, hogy Finnország függetlenségének 1917-es kikiáltásakor „elárulták a nemzeti érdekeket”. A putyini logika szerint ők csak megvédik azt, ami az elődeiké volt.

A nyugati hatalmak politikusai hajlamosak megfeledkezni arról, hogy egyes vezetők le akarnak igázni más államokat – mondta a volt tanácsadó. Közben az MTI tudósítója beszélt a krími hadsereg egyik, névtelenséget kérő ukrán alezredesével Szimferopolban. „Legyünk végre őszinték: mindenki tudta, hogy Putyin hazudik, amikor kijelentette, hogy nincsenek orosz csapatok a Krímben”, mondta.

Az orosz elnök nyilván azért állította azt, hogy nem küldött csapatokat a Krímbe, mert ha kitört volna a háború, akkor a kommunikáció szintjén nem Ukrajna és Oroszország háborúzott volna egymással, hanem helyi, Ukrajnán belüli konfliktusról lett volna szó.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?