A NATO központi irodájában járt Borbély László

A helyszínen tekinthette meg a legújabb NATO -s haditechnika működését egy németországi bázison Borbély László. Előtte a képviselőház külügyi bizottságának elnöke egy hatfős romániai parlamenti küldöttség tagjaként a katonai szövetség brüsszeli irodáját kereste fel.

„Élmény volt. Láttuk azokat a modern radarberendezéseket, amellyel a NATO Európa légterét figyeli. Kiderült az is, hogy a bázison román katonák is dolgoznak, és felelős tisztséget töltenek be. Az egyik radarberendezést például egy romániai hölgy irányítja” – számolt be a maszol.ro-nek pénteken az RMDSZ politikai alelnöke.

A román parlamenti delegáció a NATO központi irodájában  a katonai szövetség védelmi rendszeréről és lehetőségeiről, a nemzeti és szövetségi szintű területek hatékonyabb összehangolásáról, valamint Romániának, mint a NATO keleti határának, az ukrajnai események kapcsán kialakult álláspontjáról egyeztetett Brüsszelben.

Az RMDSZ-es politikus az egyeztetéseken kiemelte: a krími válság és az oroszországi nyomás következtében, Romániát – mint az Európai Unió és a NATO keleti határát – a katonai szövetségnek a jövőben jobban be kell vonnia a konfliktus-megelőző intézkedéseibe.

A parlamenti küldöttség a brüsszeli látogatás során Stelian Stoiannal, Románia NATO-nagykövetével és Oana Lungescu NATO-szóvivővel is találkozott, akik arról biztosították a delegáció tagjait, hogy az Észak-atlanti Szerződés Szervezete a következő hónapokban kiemelt figyelmet szentel Romániának.

„A NATO-tagállamoknak szolidárisaknak kell lenniük, és meg kell tenniük a NATO szabályozásai és a NATO-Oroszország közötti alapdokumentumok által előírt lépéseket. A régió biztonságának érdekében a tagállamoknak és partnereiknek világosan és egyértelműen meg kell fogalmazniuk, hogy a következő hónapokban milyen konkrét lépéseket fognak tenni a térség stabilizálásának irányában” - szögezte le Borbély László.

Kimaradt?