Több mint ötszáz embert ítéltek halálra Egyiptomban

Halálra ítélte az iszlamista Muzulmán Testvériség 529 tagját egy egyiptomi büntetőbíróság hétfőn, amiért azok tavaly augusztusban lerohantak egy rendőrőrsöt, s a támadásban az őrs helyettes parancsnoka életét vesztette - jelentette a Nil TV egyiptomi tv-csatorna.

A most hozott ítélet egy nagyobb ügysorozatba illeszkedik, amelyben Murszi több mint 1 200 támogatóját helyezték vád alá. A csoport elleni vádak a következők: garázdaság, gyilkosságra való felbujtás, egy rendőrőrs elfoglalása, személyek ellen intézett támadások, illetve a köz- és magánvagyon megrongálása.

Az ítéletet a Kairótól délre, Minya városában található bíróság hozta, két ülésnap után. A vádlottak ügyvédei arra panaszkodtak, hogy nem kaptak érdemi lehetőséget védenceik képviseletére.

Az állítólagos támadásokra Egyiptom déli részén került sor tavaly augusztusban, miután a biztonsági erők feloszlatták a Murszi-párti tüntetők két táborát. A demonstrálók azt követelték, hogy a volt elnököt helyezzék vissza hivatalába. Az ezt követő megtorlásokban több százan meghaltak.

Kimaradt?