Teljes munkabeszüntetéssel sztrájkolnak az izraeli diplomaták

Az izraeli külügyi dolgozók vasárnap egy bérvita miatt teljes munkabeszüntetést hirdettek. Ezért gyakorlatilag leáll a külügyminisztérium és az ország diplomáciai misszióinak működése. „Teljesen beszüntetjük a munkát a (külügyminisztériumban) és a missziókon" - közölte az izraeli külügyi szóvivő. A Reuters hírügynökség egy minisztériumi forrása arról számolt be, hogy a tárca gyakorlatilag „megszűnt létezni" a sztrájk miatt, amelyben 1200-an vesznek részt.

A diplomaták március 5-én kezdtek - akkor még - részleges munkabeszüntetésbe, miután az izraeli államkincstár nem tett számukra megfelelő ajánlatot az állammal folytatott bérvitájukban. Az átlagosan 6-9 ezer sékeles (5-8 ezer lejes) fizetések emelését, valamint azt akarják, hogy házastársaik kapjanak kompenzációt azért, ha külföldi kiküldetés miatt ott kell hagyniuk munkahelyüket. A diplomaták szerint az elmúlt 15 évben a külügyi állomány harmada az alacsony bérek miatt hagyta ott a pályát.

Avigdor Liberman külügyminiszter „felelőtlen, rossz döntésnek" nevezte a sztrájkot, amely szerinte annak a jele, hogy a „szakszervezet elvesztette önuralmát". Egyúttal azt ígérte, hogy a kabinet mindent megtesz annak érdekében, hogy csökkentse a munkabeszüntetés által az országnak és polgárainak okozott kárt. A külügyi dolgozók szakszervezetének szóvivője szerint az izraeli államkincstár „el akarja pusztítani a külügyminisztériumot és az izraeli diplomáciát".

Kimaradt?