Janukovics fia dollármilliókat keres Ukrajnában

Viktor Janukovics megbuktatott ukrán államfő egyik fia, Olekszandr - akinek a neve rajta van az Egyesült Államok és az Európai Unió szankciós listáján - továbbra is dollármilliókat keres Ukrajnában - jelentette pénteken a TSzN kijevi televízió.

Az UNIAN hírügynökség által idézett híradás szerint a Kijev melletti Boriszpil repülőtér a minap nagy összegű hitelt vett fel az Összukrán Fejlesztési Banktől (Vszeukrajinszkij Bank Rozvitku), amely Viktor Janukovics idősebbik fiának, Olekszandrnak a tulajdonában áll.

A TSzN szerint a "család" bankja csaknem 20 millió dolláros, 11 százalékos éves kamatozású hitelt nyújt a repülőtérnek, és 6,5 millió dollárt keres a hitelszerződéssel. Az ügylettel kapcsolatos információk megjelentek a kormányközlöny kiadásokkal kapcsolatos fejezetében.

Szerhij Miscsenko parlamenti képviselő szerint a repülőtéren a szolgáltatásokat végző számos cég továbbra is a Janukovics család befolyása alatt áll. Miscsenko az ügyészségtől kért "beavatkozást", és javaslatot tesz a parlamentnek, hogy vizsgálja meg az infrastrukturális beruházásokért felelős, újonnan kinevezett miniszter felelősségét az ilyen ügyletekért.

Miscsenko sérelmezi, hogy Janukovics megbuktatásával semmi se változott, a repülőtér továbbra is Janukovicsé és üzletembereié, akik milliós kölcsönöket kapnak a volt államfő fiától, és cégeiken keresztül írják le a reptér üzemeltetési költségeit.

Kimaradt?