Washington „most nem” szállít fegyvereket Ukrajnának

Az ukrán ideiglenes kormány fegyvereket, lőszert és hírszerzési támogatást kért az Egyesült Államoktól, amely - tartva az Oroszországgal való feszültség kiéleződésétől - egyelőre elutasította, hogy fegyverekkel segítse Kijevet - közölte csütörtökön Washingtonban egy névtelenül nyilatkozó vezető amerikai kormányzati tisztségviselő.

Washington olyan módon kíván támogatást nyújtani Ukrajna ideiglenes kormányának, hogy ne konfrontálódjon még jobban a kiszámíthatatlan Moszkvával, és hogy a szándékán kívül ne bátorítsa az ukrán hadsereget olyan lépésekre, amelyek egy, a mostaninál is közvetlenebb válságot robbantanának ki. Ez azonban nem egy örökre szóló „nem", ez azt jelenti, hogy „most nem" - nyilatkozott a neve elhallgatását kérő amerikai illetékes az Arszenyij Jacenyuk ukrán kormányfő egyesült államokbeli látogatására időzített, visszautasított kérésről.

Kijev röviddel azelőtt fordult Washingtonhoz, hogy John Kerry amerikai és Szergej Lavrov pénteken Londonban újabb kísérletet tesz arra, hogy diplomáciai megoldást találjon az ukrajnai válságra. A Krímben vasárnap - a Nyugat által el nem ismert legitimitású - népszavazást tartanak arról, hogy a félsziget elszakadjon-e Ukrajnától és csatlakozzon-e Oroszországhoz.

Az ukrán kormány hírszerzési támogatás biztosítását is kérte a Pentagontól. Az amerikai védelmi minisztérium egyelőre a haderőnél rendszeresített, azonnal fogyasztható ételek (MRE) szállítását vállalta. A szállítás napokon belül elkezdődhet. A Pentagon tájékoztatása szerint Chuck Hagel amerikai védelmi miniszter pénteken telefonon tárgyalt ukrán kollégájával, aki humanitárius segítségnyújtással és katasztrófa-elhárítással kapcsolatos amerikai technikai tanácsadást kért. Hagel közölte, hogy az Egyesült Államok mérlegelni fogja a kérést.

A megbeszélést követően az ukrán kormány részletes kérést terjesztett elő a katonai segéllyel kapcsolatban, amelyben „figyelemre méltó" nagyságú fegyver- és lőszerigénylés is szerepelt, amit a Pentagon egyelőre nem teljesít.

Kimaradt?