Az orosz hadsereg átfogó benyomulásától tart Ukrajna

Az orosz hadsereg átfogó benyomulása fenyegeti Ukrajnát - jelentette ki Andrij Parubij, az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács (SZNBO) vezetője szerdai kijevi sajtóértekezletén. A tisztségviselő szavai szerint az orosz fegyveres erők több mint 80 ezer katonát, továbbá csaknem 270 harckocsit, 180 páncélozott harcjárművet, 380 tüzérségi üteget, 18 rakéta-sorozatvető rendszert, 140 harci repülőgépet, 90 csapásmérő katonai helikoptert és 19 hadihajót vontak össze az ukrán határnál. Közölte, hogy ezek közül két alakulat - csaknem 8 ezer katona, 170 harckocsi, 520 páncélozott harcjármű, 120 tüzérségi üteg, 40 repülőgép és 20 helikopter - van közvetlenül Ukrajna északi határánál, ahonnan állítása szerint néhány óra alatt elérhetik a fővárost, Kijevet. Parubij hozzáfűzte, hogy a csapatokat Ukrajna felé északkelet és  kelet felől, továbbá Délen az oroszországi krasznodari terület és a Dyeszter-mellék irányából csoportosítják át az ország határai felé.

Az államfő mellett működő tanács titkára emlékeztetett arra, hogy az ukrán fegyveres erők harci készültségben vannak, és hadgyakorlatokat folytatnak. Kijelentette, hogy a gyakorlatokra átcsoportosított haderők az adott helyről a lehető leggyorsabban és leghatékonyabban képesek reagálni "azokra a kihívásokra, amelyek Ukrajna ma szembenéz". "Egységeink jelenleg oly módon vannak elhelyezve, hogy képesek legyenek bármely irányból érkező támadást visszaverni" - tette hozzá újságírói kérdésre válaszolva.

Parubij közölte, hogy Moszkva Ukrajna délkeleti megyéiben is a krími forgatókönyvet akarta megvalósítani, azaz előbb fegyveresek szállták volna meg a helyi adminisztrációs épületeket, majd népszavazást követeltek volna az Ukrajnától való elszakadásról. Elmondása szerint ezt azonban az ukrán fegyveres erők, a rendvédelmi szervek megakadályozták. Hozzátette, hogy Ukrajnába küldött több diverzáns csoportot fogtak el a hatóságok a délkeleti megyékben.

Kimaradt?