Winkler: magyarul is tájékoztasson Romániában az Európai Bizottság

„Nehezményezem, hogy Romániában a magyar közösség tagjai nem kapnak tájékoztatást az Európai Bizottságtól (EB) az anyanyelvű médián keresztül. Kérem a Bizottságot, hogy romániai képviseletén vezesse be a magyar nyelvű tájékoztatást” – fogalmazott hétfőn, a strasbourgi plenáris ülés első napján Winkler Gyula.

Az RMDSZ európai parlamenti képviselője napirend előtti felszólalásában hangsúlyozta, hogy a romániai magyaroknak ugyanolyan joguk van az anyanyelvű tájékoztatásra, mint a Finnországban élő svédeknek, a spanyolországi katalánoknak, a belgiumi németeknek és a ciprusi törököknek, hiszen az Európai Bizottság feladata, hogy az unió minden polgárát, minden közösségét megszólítsa. Winkler Gyula méltánytalannak tartja, hogy az EB romániai képviselete csupán román nyelven tájékoztatja a médiát, miközben számos olyan ország van az EU-ban, amelyekben a nemzeti kisebbségek nyelvén is kommunikálnak a Bizottság képviseletei.

Az RMDSZ európai parlamenti képviselői, Winkler Gyula és Sógor Csaba az Európai Bizottságnak benyújtott kérdés formájában is kérték a magyar nyelvű tájékoztatást. Beadványukban kiemelték: a közel másfél milliós romániai magyar közösség ugyanolyan szintű és minőségű tájékoztatásra jogosult, mint a román ajkúak.

Véleményük szerint az EU intézményeinek is fontos, hogy a romániai magyar polgárokat anyanyelvükön és saját médiájuk által tájékoztassák a mindennapjaikat érintő uniós kérdésekről és politikákról. A képviselők hivatkoznak arra, hogy a romániai magyarság lélekszáma nagyobb, mint egyes tagállamok összlakosságáé: Romániában annyi magyar él, mint Észtország népessége, és többen, mint Ciprus, Luxemburg vagy Málta lakossága.

Winkler Gyula az Európai Parlament plénumában tett felszólalásában kiemelte: az Európai Bizottság feladata, hogy az unió minden polgárát, minden közösségét megszólítsa, közöttük a Romániában élő közel másfél milliós magyar közösséget is.

Kimaradt?