Idén sem lesz derűs, napsütéses Március Idusa

A jelenlegi számítások alapján a hétvégén feltámadó széllel és záporokkal hidegfront éri el térségünket - közölte a magyar meteorológiai szolgálat hétfőn honlapján, hozzátéve: a front pontos érkezése, s hogy mennyire befolyásolja az ünnepi rendezvények alatt az időjárást még bizonytalan, ezért a meteorológiai szolgálat előrejelzői számára kiemelt feladat lesz a prognózisok frissítése a következő napokban.

Mint kifejtették: egészen a hét végéig Európa nagy részén - Magyarországon is - egy óriási anticiklon alakítja az időjárást. Emiatt szinte zavartalan napsütésre, és napközben kellemes időre lehet számítani. Ugyanakkor mint írták: a hajnali órák kissé csípősek, helyenként fagyosak lesznek.

A hét végén azonban a kontinens felett átalakul a légköri helyzet: az anticiklon nyugati irányba, az észak-atlanti térség fölé helyeződik át, tőle keletre pedig erős északnyugati áramlás épül ki. Az áramlással megérkeznek a frontok is, véget vetve az eseménytelen időjárásnak.

A legfrissebb, hétfői modellszámítások azt mutatják, hogy az első front valamikor a szombati nap második felében érkezik, erős széllel, kisebb csapadékkal - írta a meteorológiai szolgálat, kiemelve: "arra a kérdésre, hogy e folyamat az ünnepi rendezvények alatt következik be, vagy csak azok után kezdődik meg, egyelőre nem lehet pontosan válaszolni".

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?