Lejárt az orosz ultimátum, de nincs jele incidensnek

Nem tört ki erőszak a Krím-félszigeten és elmaradt az orosz támadás kedd hajnalban azt követően, hogy hajnali 4 órakor lejárt az orosz erők által hétfő este adott ultimátum, amelyben állítólag az ukrán erők megadását követelték. Az ukrán belügyminisztérium hétfőn közölte, hogy az orosz flotta ultimátumot intézett az ukrán erőkhöz, hogy kedd hajnali 4-ig adják meg magukat, vagy ha nem, „viharra" számíthatnak.

A Reuters később azt közölte, az orosz fekete-tengeri flotta nem tervezi megtámadni az ukrán hadierőt Krímben. A Vedomosztyi online kiadása pedig azt írta, hogy az orosz védelmi minisztérium is cáfolta az ukrán hadsereg Krím félszigeten állomásozó egységeihez bármilyen ultimátumot intéztek volna.

Kedd hajnalban a Krímben állomásozó ukrán erők egyik parancsnokhelyettese a helyi ART TV-nek a BBC szerint azt mondta, nem próbálták meg megrohanni a bázist. Azt állítja nem volt hivatalos ultimátum, közvetve, a mobiltelefonokra érkeztek ilyen jelzések.

Az ukrán határőrség viszont a Harkivi, a Luhanszki és a Donecki területek és Oroszország határánál az orosz haditechnika felhalmozódására figyelt fel - közölte egy hétfő esti jelentésre hivatkozva az ukrán külügy kedd hajnalban. Emellett orosz haditechnika és katonák összevonását figyelték meg a kercsi kompkikötőnél.

Ukrán határőrök szerint tizenöt harckocsi és tíz páncélozott katonai jármű érkezett a kikötőhöz, illetve Kercsi-szoroson való átkeléshez szükséges pontonhidakat is láttak ott. Az Ukrajnához tartozó Krími félszigetet a dél-oroszországi Krasznodari területtől elválasztó Kercsi-szoros a kompátkelőnél alig néhány kilométer széles.

Kapcsolódók

Kimaradt?