Obama fogadta a moldovai miniszterelnököt

Joe Biden alelnökhöz csatlakozva kedden Barack Obama amerikai elnök is megbeszélést folytatott hétfőn a Fehér Házban Iurie Leanca moldovai miniszterelnökkel. A Fehér Ház közleménye szerint Obama és Biden egyaránt megerősítette, hogy az Egyesült Államok határozottan támogatja Moldova szuverenitását és területi épségét. Biden hangsúlyozta: az Egyesült Államok mélyen elkötelezett aziránt, hogy támogassa Moldova európai törekvéseit. Az alelnök üdvözölte a két ország közötti új stratégiai párbeszéd elindítását.

A múlt héten Obama, Biden és John Kerry külügyminiszter Irakli Garibasvili grúz miniszterelnököt fogadta Washingtonban, mintegy azt demonstrálva, hogy az Egyesült Államok kiáll azon volt szovjet államok mellett, amelyek tartanak az orosz befolyás megerősödésétől.

Az előző heti forgatókönyvköz hasonlóan hétfőn Kerry is megbeszélést folytatott az Ukrajnával szomszédos Moldova kormányfőjével. Az amerikai diplomácia vezetője kilátásba helyezte, hogy az Egyesült Államok további eszközöket folyósít a Moldova EU-konformitását kitűző gazdasági reform, elsősorban az ország versenyképességének támogatására.

Kerry kijelentette, hogy Oroszország az energiaellátás és a kereskedelem terén ugyanolyan nyomást gyakorol Moldovára, mint Ukrajnára. Leanca megköszönte az amerikai külügyminiszternek a demokratikus intézmények kiépítéséhez nyújtott washingtoni segítséget.

A moldovai kormányfő kitért arra, hogy Moldovának az országból az 1992-ben kiszakadt Dnyeszteren túli köztársaság miatt szintén kihívást jelent a kétoldalú viszony Oroszországgal. Iurie Leanca kijelentette, hogy kormánya támogatja Ukrajna területi épségének megóvását és a szomszéd országban kialakult válság békés megoldását.

Kimaradt?