Oroszország megsértette nemzetközi kötelezettségeit?

Oroszország nyilvánvalóan megsértette nemzetközi kötelezettségeit - jelentette ki hétfőn Catherine Ashton, az Európai Unió külügyi főképviselője az uniós külügyminiszterek rendkívüli tanácskozását követően.

Az EU ezért felszólítja Oroszországot, hogy vonja vissza csapatait a fekete-tengeri flotta működését szabályozó orosz-ukrán megállapodás által meghatározott támaszpontokra - közölte Ashton.

A külügyi főképviselő azt is elmondta, hogy az EU azt is elvárja, hogy Moszkva kezdjen egyeztetéseket az ukrán kormánnyal és az amerikai-brit-orosz 1994-es budapesti memorandum többi aláírójával.

Catherine Ashton arra is kitért, hogy a külügyminiszterek "célzott intézkedésekről", szankciókról és az Oroszországgal folytatott vízumliberalizációs tárgyalások felfüggesztéséről is tárgyaltak.

Ugyanakkor az orosz Fekete-tengeri Flotta stábja cáfolta, hogy ultimátumot intézett volna a krími ukrán haderőhöz, és támadást terveznének ellenük.

A stáb név nélkül nyilatkozó képviselője a hírt "teljes képtelenségnek" nevezte az Interfax orosz hírügynökségnek.

Hozzátette: „már hozzászoktunk ahhoz, hogy naponta megvádolnak bennünket valamilyen, az ukrán kollégáinkkal szembeni erőszakos fellépéssel".

Az ukrán védelmi minisztériumra hivatkozva az Interfax Ukraina ukrán hírügynökség korábban azt jelentette, hogy a krími orosz hadiflotta ultimátumot intézett a krími ukrán haderőhöz, megadásra szólítva fel azt. Az ukrán hírügynökség arról is jelentett, hogy a krími orosz erők megadásra szólítottak fel két ukrán hadihajót is.

Kimaradt?