Janukovics: harcolni fogok a fasiszták ellen Ukrajna jövőjéért

Harcolni fogok Ukrajna jövőjéért – mondta a Don melletti Rosztov egyetemén tartott sajtótájékoztatóján a kijevi tüntetések elől Oroszországba menekült Viktor Janukovics volt ukrán államfő. Leszögezte: továbbra is az ország elnökének tartja magát.

Szerinte a társadalom kisebbik felét képviselő fasiszták vették át a hatalmat Ukrajnában. Kifejtette: az ukrán parlament nem legitim, valamint sajnálatát fejezte ki, amiért a nemzetközi megfigyelők nem jártak el jóhiszeműen. Szerinte a nyugatnak magára kellene vállalnia a felelősséget az aláírt szerződés nem teljesítése miatt.

Mint mondta, őt nem buktatták meg, hanem azért kellett elmenekülnie, mert veszélyben volt az élete. Janukovics állítása szerint Kijevből azért repült Harkovba, mert a fővárosban géppisztollyal szétlőtték az autóját. Elmondta, hogy Ukrajnából „hazafi tisztek” segítségével sikerült kijutnia. Putyinnal nem találkozott, de telefonon megbeszéltek egy találkozót.

A volt elnök közölte: nem ismeri el az új hatalmat. Janukovics népszavazást tartana több kérdésről, például az alkotmányról, az állami berendezkedésről és egyes gazdasági kérdésekről is. Janukovics szerint év végéig kell módosítani az alkotmányt, decemberben pedig elnökválasztást kellene tartani. A májusra kiírt elnökválasztáson nem fog indulni, mert azt törvénytelennek és illegitimnek tartja.

Arra a kérdésre, hogy mikor tér vissza Ukrajnába, azt válaszolta: amint biztonságban lesz az ország területén. Janukovics leszögezte: nem kér katonai segítséget Oroszországtól, és nem tart elfogadhatónak semmilyen katonai akciót. A Timosenko elleni büntetőeljárásról azt mondta: ő sosem akart rosszat Timosenkónak,„a bíróság mondta ki, hogy ő bűnös, amikor olyan szerződést írt alá, ami 20 milliárd dollárral károsította meg Ukrajnát.” 

 

Kimaradt?