Orosz zászló leng a krími parlament épületén (GALÉRIA)

Ismeretlen egyenruhás fegyveresek elfoglalták a Krími Autonóm Köztársaság parlamentjét csütörtök reggel az ukrajnai Szimferopolban. Erről a helyi tömegtájékoztatási eszközök számoltak be Refat Csubarovra, a krími tatárok parlamentjének (medzslisz) elnökére hivatkozva.

Az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség jelentésében azt emelte ki, hogy az azonosító jel nélküli egyenruhát viselő fegyveresek egyelőre nem terjesztettek elő követeléseket.

Helyi idő szerint hajnali 4 óra húsz perckor történt az épületfoglalás. A mintegy harminc támadó, gépfegyverekkel és más lőfegyverekkel lőni kezdte az épület bejáratait. Gyorsan behatolva lefegyverezték az épület őrségét, és kihajtották őket az épületből. Az elsődleges értesülések szerint senki sem sebesült meg.

Orosz csapatokat csoportosítanak az ukrán határhoz

Oroszország csütörtökön megkezdte az orosz csapatok átcsoportosítását az ország nyugati, Ukrajnával szomszédos körzetébe. Bár a védelmi miniszter szerint a Vlagyimir Putyin elnök által szerdán elrendelt rendkívüli harckészültségi gyakorlatnak nincs köze az ukrán helyzethez, a vadászgépek folyamatos járőrözést folytatnak a levegőben a határ menti területen. A miniszter szerint a gépek csak azt gyakorolják, hogyan kell üzemanyagot vételezni a levegőben. A "harckészültségi gyakorlat" részeként szárazföldi és ejtőernyős alakulatokat is a nyugati körzetbe csoportosítanak.

Moszkva: Nincs alku az oroszok érdekeinek védelmében

Oroszország megalkuvás nélkül védi "az orosz honfitársak" érdekeit - közölte szerdán az orosz külügyminisztérium. Az állásfoglalást néhány órával azután került fel az orosz külügy Twitter-oldalára, hogy hajnalban a Krím félszigeti Szimferopolban orosz fegyveresek elfoglalták a Krími Autonóm Köztársaság parlamentjének épületét. Twitter-üzenetében Moszkva aggodalmát fejezi ki amiatt, hogy" Ukrajnában nagymértékben megsértik az emberi jogokat". A bejegyzés szerint "az orosz külügyminisztérium folytatja honfitársai érdekeinek védelmét a világban és keményen, megalkuvás nélkül fog reagálni azok megsértésére".

Páncélozott járműoszlop indult Szimferopol felé, de visszafordult

Páncélozott szállító járművek indultak a szevasztopoli orosz flottatámaszpont irányából az Ukrajnához tartozó Krími Autonóm Köztársaság székhelye, Szimferopol felé, de időközben megálltak és visszafordultak - jelentette az Interfax-Ukraina csütörtök délelőtt, szemtanúkra hivatkozva. Az azonosító jelzések nélküli hét katonai járművet megállították egy rendőrségi ellenőrző pontnál, és a bennük ülők ott azt állították, hogy tervszerű gyakorlatot hajtanak végre. A rendőrökkel lezajlott tárgyalás után megfordultak, és elindultak visszafelé - közölték szemtanúk.

Ukrajna berendelte az orosz nagykövetség ügyvivőjét

Berendelték az ukrán külügyminisztériumba csütörtökön az orosz nagykövetség kijevi ügyvivőjét, és azonnali konzultációra szólították fel Moszkvát azt követően, hogy a krími Szimferopolban hajnalban a helyi oroszok önvédelmi szervezetének fegyveresei elfoglalták a parlament és a kormányzat épületét. A kiadott közlemény szerint az orosz ügyvivőnek, Andrej Vorobjovnak átadtak egy jegyzéket, amelyben arra kérik a krími Szevasztopolban állomásozó orosz katonai alakulatot, hogy ne hagyja el támaszpontját. Oroszország – azt követően, hogy a kijevi parlament a múlt szombaton megfosztotta államfői tisztségétől Viktor Janukovics ukrán elnököt – visszahívta nagykövetét az ukrán fővárosból.

Bezártak az iskolák, éttermek Szimferopolban

A szórakozóhelyek és éttermek bezártak a Krím-félszigeten található Szimferopolban a helyi hírügynökség szerint - írja a Russia Today. A városban az iskolák is bezártak csütörtökön.

A NATO-főtitkár Oroszországnak üzent a Twitteren

Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár a Twitter-oldalán azt írta, hogy aggodalommal töltik el a krími fejlemények, ezért arra szólítja fel Oroszországot, hogy ne tegyen semmi olyat, ami tovább növelhetné a feszültséget, vagy félreértéseket szülhetne.

Janukovics még mindig Ukrajna elnökének tekinti magát

Viktor Janukovics továbbra is Ukrajna törvényes elnökének tekinti magát – közölte csütörtökön az Interfax orosz hírügynökség.Az ukrán parlament által múlt szombaton leváltott és nemzetközi körözés alatt álló politikus, aki nem hivatalos orosz sajtóértesülések szerint egy Moszkva környéki szanatóriumban tartózkodik, védelmet kért az orosz hatóságoktól.

Nyugodt a hangulat Szimferopol belvárosában

Az ITAR-TASZSZ orosz hírügynökség jelentése szerint Szimferopolban a parlament rendőrség által lezárt környékén kívül semmilyen összetűzés vagy rendzavarás nem észlelhető. A rendőrségi kordonoknál kisebb csoportok gyülekeznek, amelyek egymástól érdeklődnek a történtekről. Mindez teljesen nyugodt légkörben zajlik, nem kiabálnak, és jelszavak skandálása sem hallatszik.

Beengedik a képviselőket a krími parlamentbe

Az Ukrainska Pravda ukrán hírportál szerint az épületet több mint 120 professzionálisan felszerelt fegyveres foglalta el, géppisztolyok, gránátvetők és golyószórók vannak náluk. A portál szerint erről Szerhij Kunyicin, az Ütés (UDAR) párt parlamenti képviselője, a Krími Autonóm Köztársaság volt miniszterelnöke számolt be.

A Rosszija 24 orosz állami hírtelevízió jelentése szerint az épületfoglalók azt állítják: azért vonták ellenőrzés alá a törvényhozás épületét, hogy az előző nap történt összetűzéseket elkerülendő, szavatolják a parlament normális működését. Az épületbe már megkezdték beengedni a képviselőket.

A Krími Autonóm Köztársaság parlamentje szerdán rendkívüli ülést akart tartani a fekete-tengeri félszigeten kialakult helyzetről, de ez végül elmaradt. A törvényhozás épülete előtt két szemben álló tábor tüntetett. Az egyik Ukrajna területi egységének megőrzésért, jórészt muzulmán krími tatárok részvételével, a másik a Krím Ukrajnától való elszakadásáért, oroszbarát aktivistákkal. Az Ukrajna egységéért tüntető krími tatárok közül később mintegy húszan behatoltak az épületbe.

Készültségbe helyezték az ukrán rendőrséget

Az ukrán rendőri erők készültségbe helyezését Arszen Avakov ukrán ügyvezető belügyminiszter jelentette be. Az intézkedés, valamint a szimferopoli parlament köré a rendfenntartók által vont kordon célja, megakadályozni egy vérfürdőt a civil lakosság körében, továbbá azt, hogy az események fegyveres összecsapássá fajuljanak – jelezte a miniszter a Facebook közösségi portál oldalán. "A provokátorok akcióba léptek" – írta, hozzátéve, hogy higgadtan kell viszonyulni a történtekhez.

Kapcsolódók

Kimaradt?