Nemzetközi bíróság elé állítanák a szökésben lévő Janukovicsot

Az ukrán parlament határozatot hozott kedden arról, hogy állítsák a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) elé a szökésben lévő leváltott elnököt, Viktor Janukovicsot az általa elkövetett "súlyos bűncselekmények" miatt. Közben Vitalij Klicsko megerősítette, hogy indul a május 25-re kiírt, előre hozott elnökválasztáson. Kedden meglőtték Janukovics elnöki hivatalának vezetőjét.

A képviselők túlnyomó többsége által támogatott határozat szerint Janukovics irányította a kijevi tüntetők elleni erőszakot, amely "több mint száz ukrán és más állampolgár halálához vezetett". A határozat szerint a hatóságok által szintén körözött Vitalij Zaharcsenko volt belügyminisztert és Viktor Psonka előző főügyészt is a Nemzetközi Büntetőbíróság elé kell állítani.

Az ICC kedden közölte, hogy egyelőre nem kapta meg az ukrán parlament kérését Janukovics és társai büntetőbíróság elé állításáról. Fadi El Abdallah szóvivő azt mondta, hogy egy ország kormányának kell erre vonatkozóan nyilatkozatot tennie, és a büntetőbíróság főügyésze ezután dönt arról, hogy megindítja-e az eljárást.

Az ukrán rendőrség tömeggyilkosság vádjával hétfőn adott ki letartóztatási parancsot Viktor Janukovics ellen, akinek hollétéről nem tudni biztosat. Egyes, meg nem erősített hírek szerint a fekete-tengeri Krím félszigeten tartózkodik.

Klicsko indul az elnökválasztáson

Vitalij Klicsko ukrán ellenzéki politikus megerősítette kedden, hogy indul a május 25-re kiírt, előre hozott elnökválasztáson. A kelet-európai országban kedden kezdődött meg az elnökválasztási kampány, miután a múlt héten a parlament határozatot hozott választás kiírásáról.

"Jelöltetem magam Ukrajna elnöki tisztségére, mivel szilárd meggyőződésem, hogy Ukrajnában meg kell változtatni a játékszabályokat" - hangsúlyozta Kijevben újságírók előtt az Ütés (UDAR) párt 42 éves vezetője, aki az utóbbi hónapokban már többször bejelentette, hogy versenybe szállna az államfői hivatalért. "Az igazságnak kell uralkodnia. Biztos vagyok benne, hogy ez lehetséges" - tette hozzá.

Oleh Tyahnibok, a nacionalista Szabadság (Szvoboda) párt elnöke közölte újságírókkal, hogy ő és pártja egyelőre még nem döntött ebben a kérdésben. Hozzátette, hogy napokon belül pártkongresszust hívnak össze, ahol erről a kérdésről is döntenek. Hangsúlyozta, hogy a párt valószínűleg indít jelöltet az elnökválasztáson, de ez még függ a politikai helyzet alakulásától az országban, s attól, milyen megállapodásokat kötnek politikai szövetségeseikkel.

Meglőtték Janukovics elnöki hivatalának vezetőjét. Ismeretlen körülmények között lábon lőtték Andrij Kljujevet, az elmenekült és leváltott Viktor Janukovics ukrán elnök hivatalának volt vezetőjét - közölte a sértett szóvivője kedden. Artem Petrenko telefonon azt közölte, hogy egy "megbízható forrás" azt mondta neki: Kljujevre kétszer is rálőttek és megsebesült, de élete nincs veszélyben. Elmondta, hogy Kljujevvel közvetlenül nem tudott beszélni, és nem tudja, hol van jelenleg az elnöki adminisztráció volt vezetője. Azt sem tudja - tette hozzá -, hogy Kljujev a Kijevből pénteken elmenekült leváltott ukrán elnökkel volt-e, amikor rálőttek.

Az ukrán médiában megjelent találgatások szerint Klicsko és Tyahnibok mellett ringbe szállhat még az elnöki posztért Arszenyij Jacenyuk, a Haza (Batykivscsina) frakcióvezetője és Petro Porosenko, a Rochen csokoládégyár és az ellenzéki Ötös tévécsatorna tulajdonosa, aki független képviselőként aktív szereplője a Jevromajdan kijevi tüntetéssorozatnak.

Jacenyukot és Porosenkót ugyanakkor esélyesnek tartják a kormányfői posztra is. A két politikus közül egyelőre még egyik sem nyilatkozott terveiről. Nem kizárt továbbá, hogy Julija Timosenko volt kormányfő is indul végül az elnökválasztáson. Ügyvédje, Szerhij Vlaszenko előző nap cáfolta, hogy Julija Timosenko olyan kijelentést tett volna, hogy elnökjelölt kíván lenni. A börtönből a múlt héten kiszabadult, gerincbántalmaktól szenvedő ellenzéki vezető ugyanakkor elfogadta Angela Merkel német kancellár javaslatát és hamarosan Németországba utazik gyógykezelésre.

 

 

Kapcsolódók

Kimaradt?