banner_jtYG1g7R_1_970x250.gif
banner_PIz6eiCM_Koldok_300x250.gif

Börtönre ítélték a Putyin elnökké választása elleni tüntetés résztvevőit

Letöltendő börtönbüntetésre ítélt hét vádlottat egy moszkvai kerületi bíróság hétfőn a 2012. májusi, Bolotnaja téri tüntetés ügyében, egy nyolcadik vádlottra felfüggesztett büntetést szabtak ki. A Vlagyimir Putyin harmadszori elnökké választása ellen szervezett, a karhatalom és a tüntetők összecsapásával végződött megmozdulás résztvevőit tömeges rendzavarásban és rendőrökkel szembeni erőszakban találta bűnösnek a Zamoszkvoreckij kerületi bíróság. Egy fiatal nő felfüggesztett börtönbüntetést kapott, hét férfit egyenként két és fél évtől négy évig terjedő, javító-nevelő táborban letöltendő büntetésre ítélt a bíróság.

A bíróság bizonyítottnak találta, hogy a Bolotnaja téri tüntetők át akartak törni a rendőrség és a belügyi katonaság alkotta kordonon, üvegekkel, aszfaltdarabokkal, füstbombákkal, Molotov-koktélokkal dobálták a rendfenntartókat és ütéseket mértek rájuk. Azt is megállapította, hogy a "tömeges rendzavarás" tetemes, 370 ezer rubelt meghaladó anyagi kárt okozott az orosz belügyi egységeknek és a közlekedési rendőrségnek, emellett a városnak 27 millió rubeles kárt okoztak az aszfalt feltörésével.

Az ítélet kihirdetését múlt péntekre tervezték, de az épületnél kirobbant heves tiltakozás miatt hétfőre halasztották, miközben a rendőrség mintegy 200 tüntetőt előállított. A Kommerszant című orosz napilap online tudósítása szerint a Zamoszkvoreckij bíróságnál most is több száz ember tiltakozott a büntetőeljárás ellen. Hatalmas volt a rendőri készültség is. A tiltakozáson részt vett több, az 2012-es Bolotnaja téri tüntetést szervező ismert ellenzéki politikus, köztük Borisz Nyemcov, Alekszej Navalnij és Dmitrij Gudkov. Nagyezsda Tolokonnyikova, a Pussy Riot orosz punkegyüttes egyik tagja is be akart jutni a bíróság épületébe, de a rendőrök ebben megakadályozták.

A tömeg "Oroszország szabad lesz! Cselekedeteink törvényesek!" jelszavakat harsogott, miközben a rendőrök a megmozdulás több mint kétszáz résztvevőjét ismét rabszállító teherautókba tuszkolták, köztük a Putyin legádázabb ellenfeleként ismert Alekszej Navalnijt is, akit tavaly felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek.

A 2012. május 6-án, Vlagyimir Putyin beiktatása előtt egy nappal tartott több tízezres ellenzéki megmozduláson a karhatalom megakadályozta, hogy a résztvevők többsége bejusson a Kreml közeli Bolotnaja térre, ahová a nagygyűlést meghirdették. A szervezők szerint emiatt tört ki a verekedés a tüntetők és a rendőrök között.

Az összecsapások miatt akkor több mint négyszáz embert előállítottak, de több heti nyomozás után végül 29 ember ellen indítottak büntetőeljárást. Hármukat már korábban elítélték, nyolc vádlott ellen pedig megszüntették az eljárást a tavaly december 18-án meghirdetett közkegyelem alapján.

Az Oroszországban és külföldön egyaránt rendkívüli figyelemmel kísért ügyet az ellenzék és jogvédők politikai megtorlásnak tekintik. A Nyezaviszimaja Gazeta című független napilap véleménye szerint a mostani ítélet lendületet adhat az újabb orosz tiltakozó megmozdulásoknak.

banner_4BtporpC_300x250-HU.jpg

Kimaradt?