Olekszandr Turcsinov Ukrajna ideiglenes államfője

Az ukrán parlament Olekszandr Turcsinov házelnököt bízta meg vasárnap az államfői feladatok ellátásával. A határozatot a 450 tagú parlament 285 képviselője támogatta. A szavazáskor 339-en voltak az ülésteremben. A dokumentum szerint a házelnök látja el az elnöki feladatokat az új államfő hivatalba lépéséig.

Közben az eddig kormányzó Régiók Pártjának frakciója vasárnap kiadott közleményében Viktor Janukovicsra és környezetére hárította a felelősséget az országban történtekért. A pártnak egyébként hivatalosan Janukovics tiszteletbeli elnöke, vezetője Mikola Azarov volt kormányfő, aki január végén mondott le tisztéről. "Ukrajnát becsapták és kifosztották. Ez azonban még semmi azzal a fájdalommal szemben, amelyet most családok tucatjai élnek át hozzátartozóik elvesztése miatt a barikádok mindkét oldalán. Ukrajnát elárulták, az embereket egymással szembefordították. Mindezért Janukovics és közvetlen környezete a felelős" - áll a közleményben.  

A parlament előző napi ülésén elmozdította tisztségéből Viktor Janukovics államfőt, és előrehozott választást írt ki május 25-ére. A korábbi parlamenti elnök, Volodimir Ribak helyére a képviselők Turcsinovot választották meg házelnöknek, és megbízták a kormányfői feladatok ellátásával is az új kabinet létrejöttéig.

Turcsinov vasárnap utasította az ukrán törvényhozás képviselőcsoportjainak vezetőit, hogy keddig állapodjanak meg az új parlamenti többségről és az új kormány összetételéről. "Utasítom a frakciók és képviselőcsoportok vezetőit, hogy azonnal kezdjenek konzultációkat az új parlamenti többség és a nép bizalmát élvező kormány létrehozására" - jelentette be a parlament plenáris ülésén.

Olekszandr Turcsinovot Julija Timosenko volt kormányfő "jobb kezeként" tartják számon. Elemzők szerint főként szervezőkészségével tűnt ki a politika szereplői közül. A 2012 őszén tartott parlamenti választásokon a Haza (Batykivcsina) párt kampányfőnökeként tevékenykedett. Aktív résztvevője volt a 2004-es "narancsos forradalomnak" és a tavaly novemberben indult, "Evromajdannak" elnevezett kijevi, EU-párti és hatalomváltást követelő tiltakozó megmozdulásoknak is. Kedd éjjel a politikust meglőtték a Majdanon, a Függetlenség terén a tüntetés szétoszlatására irányuló belügyi támadás közben. A 49 éves politikus a Haza párt első elnökhelyettese. Timosenko 2011-es bebörtönzése után átvette a párt irányítását. 1993-ban Leonyid Kucsma akkori miniszterelnök tanácsadója volt, majd megalakította a Kucsmát elnöki hatalomhoz segítő Hromada (Gyűlés) nevű pártot. A politikus 1999-től politizált a Timosenko vezette Haza tömörülésben, 2005-ben fél éven át az ukrán biztonsági szolgálat (SZBU) főnöke, majd 2007-től 2010-ig miniszterelnök-helyettes volt.

A parlament vasárnap visszahelyezte állami tulajdonba Viktor Janukovics volt elnök Kijev környéki Mezsihirja nevű rezidenciáját. A terület hivatalosan eddig a kormány tulajdonában állt, Janukovics "bérelte" a kabinettől.

Kimaradt?