Már legalább 35 halottja van a kijevi összecsapásoknak (ÉLŐ VIDEÓ)

A Kyiv Post és más lapok összesítése szerint legalább 35 halottja van Kijevben az ellenzéki tüntetők és a kormányerők összecsapásainak. A harcok annak ellenére újultak ki, hogy Viktor Janukovics államfő fegyvernyugvási megállapodást kötött szerda este az ellenzékkel.

A Kyiv Post és más lapok összesítése szerint legalább 35 halottja van Kijevben az ellenzéki tüntetők és a kormányerők összecsapásainak. A legtöbbjükkel rendőrök végeztek. 

A korábbi tíz helyett már tizenöt halottról adott hírt a Reuters helyszíni kijevi tudósításában. A brit hírügynökség fotóriportere, Vaszilij Fedoszenko szerint tizenöt, takaróval lefedett holttest hever az utcán a kijevi Függetlenség tér két oldalán. Fedoszenko szerint a halottak mindnyájan civilek. A Kozatszkij hotelben 7 halott tüntetőt találtak– rendőrségi fegyverek végeztek velük. Hatan közülük nyakölvéstől haltak meg. A belügyminiszter tájékoztatása szerint a csütörtöki összetűzésekben egy rendőr halt meg és 29 megsebesült.

Lemondták a találkozót Janukoviccsal. A francia, a német és a lengyel külügyminiszternek csütörtök reggel kellett volna találkoznia Kijevben az ukrán elnökkel, a France24 azonban romániai idő szerint negyed 12-kor gyorshírben jelentette: biztonsági okokból a három miniszter lemondta a találkozót Viktor Janukoviccsal.

Újabb épületeket ürítenek ki

Kiürítik a miniszterelnöki hivatalt, a parlamentet és a Kijev szállodát az ukrán főváros központjában - közölte csütörtökön a miniszterelnöki hivatal egyik illetékese.

https://www.youtube.com/watch?v=Y_LFrMcoEm4

Viktor Janukovics ukrán elnök fegyvernyugvási megállapodást kötött szerda este az ellenzékkel, és megegyezett arról is, hogy újabb tárgyalások kezdődnek a vérontás megállítása érdekében. Ennek ellenére újra harcok törtek ki Kijevben, mert a tüntetők radikális szárnya nem hajlandó betartani a fegyvernyugvást.

Lezártak négy határátkelőt a lengyel határon

Ukrán tüntetők  csütörtök reggelre négy közúti határátkelőt zártak le a lengyel határon – jelentette az Unian ukrán hírügynökség. A lengyel határőrség közleménye szerint a Korczowa-Krakowiec-, Medyka-Szeginie, Kroscienko-Smolnica és a Hrebenne-Rawa Ruska határátkelőknél zárták le a határhoz vezető utat az ukrán oldalon. A blokádokat a határátkelőktől több száz méterre állították fel. Az ukránok csak a magánhasználatú személygépkocsikat, illetve az autóbuszokat engedik át egyesével. A teherautókat nem engedik át a blokádon, ők más határátkelőket vehetnek igénybe – közölte a határőrség sajtóosztálya. Valamennyi blokád alá vett határátkelő Lviv megyében van, ahol egyetlen átkelőnél, a Hrusev-Budomeznél akadálytalan a forgalom.

A kijevi válság Szocsiban is érezteti hatását

Visszalépett az olimpiai szerepléstől Bohdana Macocka ukrán alpesi síelő. Visszalépését édesapjával közösen kiadott közleményben indokolta. „Rendkívüli módon feldühített minket Janukovics elnök tevékenysége – ahelyett, hogy megoldaná a konfliktust, az ország utolsó reményét fojtja vérbe. A Majdan tér harcosaival szolidaritást vállalva, tiltakozásul a tüntetők elleni fellépés, valamint az elnök és lakájkormánya tevékenysége miatt nem vállaljuk a további szereplést Szocsiban.” Macocka szuper-G-ben a 27., óriás-műlesiklásban a 43. helyen végzett.

A Reuters hírügynökség jelentése szerint több ukrán versenyző is a hazautazás mellett döntött. Az értesülést a Nemzetközi Olimpiai Bizottság megerősítette. „Úgy tudjuk, többen a hazatérés mellett döntöttek, és Szergej Bubka, az Ukrán Olimpiai Bizottság elnöke jelezte nekik: tiszteletben tartja az egyéni döntéseket” – mondta Mark Adams, a NOB szóvivője.

Kimaradt?