Janukovics új vezérkari főnöke hajlandó arra, amire a régi nem volt

A most leváltott ukrán vezérkari főnök sosem egyezett volna bele, hogy katonáit rendőri feladatokra, a civil lakosság ellen használják - nyilatkozta a volt ukrán védelmi miniszter, aki szerint Janukovics elnök azért váltotta le a tisztet, mert az új feladatokhoz új emberre van szüksége. Ukrajnában terroristaellenes intézkedések címén a katonáknak keddtől a fegyverhasználatoit is engedélyezik.

Viktor Janukovics ukrán elnök szerdán leváltotta Volodimir Zamanát, az ukrán fegyveres erők vezérkari főnökét - a hadsereg főparancsnokát -, és Jurij Iljint nevezte ki helyébe - közölte az ukrán elnöki hivatal sajtóosztálya. Iljin eddig az ukrán haditengerészet parancsnoka volt. Zamanát Janukovics az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács titkárának helyettesévé nevezte ki.

Az új vezérkari főnök kinevezése előtt közölte Pavlo Lebegyev védelmi miniszter, hogy a hadsereg részt vehet a bejelentett országos „terroristaellenes műveletben". Az AFP francia hírügynökség szerint a leváltott vezérkari főnökről úgy tartották, hogy nem volt Janukovics elnök feltétlen híve.

A szegodnya.ua című internetes újság idézte Anatolij Gricenko volt védelmi minisztert - a Haza (Batykivscsina) ellenzéki párt korábbi parlamenti képviselőjét, jelenleg párton kívüli politikust - , aki szerint Janukovics „új feladatokra" keresett új vezérkari főnököt. Zamanát jól ismerem: ez a tiszt sohasem egyezett volna bele, hogy katonáit rendőri feladatokra használják, hogy a népnek a külső ellenségtől való megvédése helyett a hatalmat kelljen védeniük saját népével szemben. Ezért nem lehet Zamana sem vezérkari főnök, sem a hadsereg parancsnoka. A hadsereg új feladataihoz új parancsnokra van szükség" - mondta Gricenko.

Az ukrán védelmi minisztérium szerdán közleményben tudatta, hogy a hadsereg használhatja fegyvereit és korlátozhatja a forgalmat a terroristaellenes intézkedések keretében, amelyeket a tüntetők között lévő „szélsőségesek" semlegesítése céljából hoztak a hatóságok. „A katonáknak jogukban áll fegyvert és speciális eszközöket használni a terroristaellenes művelet keretében" - olvasható a tárca honlapján.

Hozzátették: a katonáknak mostantól joguk van „korlátozni vagy megtiltani a járművek és gyalogosok forgalmát is". Ezenkívül joguk van személyazonosságot ellenőrizni és letartóztatni azokat a személyeket, akik „törvénytelen cselekedeteket" követtek el. Kijevben kedd óta ki nem mondottan gyakorlatilag „rendkívüli állapot" van érvényben: a metrót bezárták, a városközpontban a gépkocsiforgalmat korlátozták, és a Kijev felé irányuló forgalomban is korlátozásokat vezettek be.

Kimaradt?