Az EU bővítési biztosát aggasztják a Kalasnyikovval felvonuló berkutosok

Stefan Füle, az Európai Unió bővítési biztosa kedden telefonon arra figyelmeztette Szerhij Arbuzov ügyvezető ukrán miniszterelnököt, hogy súlyos aggodalomra adna okot, ha az ukrán rohamrendőrség lőfegyvert használna a tüntetőkkel szemben - közölte az EU honlapján. "Éppen most beszéltem telefonon az ügyvezető miniszterelnökkel, és azt mondtam neki, hogy a Berkutot kalasnyikovokkal látni súlyos aggodalomra ad okot. Arról biztosított engem, hogy személyesen ő és a hatóságok mindent meg fognak tenni azért, hogy ezek a fegyverek ne szólaljanak meg" - jelentette ki a bővítési biztos, aki az utóbbi hetekben többször is járt Kijevben a válság politikai megoldását sürgetve.

"Ukrajna jövője érdekében imádkozni fogok, hogy így legyen" - mondta Arbuzov ígéretére utalva Stefan Füle.

A bővítési biztos az Európai Parlament épületében fejezte ki aggodalmát a legfrissebb kijevi fejlemények kapcsán az Euromajdannak nevezett Európa-párti kijevi tüntetésekről szóló fotókiállítás megnyitóján. Elmondta, megrázta a hír, hogy a keddi összecsapásoknak halottai is voltak és több százan megsebesültek.

Az ukrán miniszterelnöki hivatal honlapján kedd este azt közölte, hogy a zavargások miatt éjféltől korlátozzák a közúti forgalmat Kijev irányába.

Kimaradt?