Orbán Viktor az uniós választásokról is egyeztetett Kelemen Hunorral

A román politikai helyzetről és az uniós választásokról egyeztetett Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Kelemen Hunor kedden Budapesten.

Az RMDSZ sajtóirodájának közleménye szerint a szövetségi elnök tájékoztatta a magyar kormányfőt az alkotmánybíróság véleményezéséről, amely szerint alkotmányellenes minden olyan módosító javaslat az alaptörvényben, amely az erdélyi magyar közösség számára kiemelten fontos.

„Az Alkotmánybíróság olyan kérdésekről is véleményt mondott, amelyek a mi meglátásunk szerint ebben a pillanatban nem tartoznak a kompetenciájába. Így például a közösségi jogok ügyéhez, a szimbólumok használatához, az alrégiók vagy a kulturális autonómia kérdéséhez semmi köze az Alkotmánybíróságnak” – tájékoztatta a magyar miniszterelnököt Kelemen Hunor, hozzátéve, hogy a testület a jelenlegi alkotmány 1-es cikkelyének a szellemében folytatta a módosító javaslatok vizsgálatát.

A politikus leszögezte, a közösségi és kisebbségi jogok terén rossz üzenetnek számít ez a véleményezés, és komoly akadályt jelent a jogbővítések útjában, az RMDSZ pedig egyértelműen kinyilvánította, nem támogatja az alkotmány módosítását.

A találkozón a felek leszögezték, a következő öt éves ciklusra is erős magyar képviseletet kell biztosítani mind az Európai Parlamentben, mind az Európai Néppártban. Az RMDSZ elnöke elmondta, a szövetség a nyitottság és a párbeszéd jegyében tárgyalásokat folytat a Magyar Polgári Párttal mind az európai parlamenti választásokról, mind pedig az erdélyi magyarságot érintő közügyekről, ugyanakkor leszögezte, az RMDSZ saját identitásával és jelképével vesz részt a májusi EP-választásokon. A szövetség jelöltjeit ennek a hétnek a végén rangsorolják, majd március elsején a Szövetségi Képviselők Tanácsa hoz végső döntést

Kimaradt?