ENSZ-jelentés: elmondhatatlan borzalmak Észak-Koreában

Várhatóan Észak-Korea megbüntetését fogják sürgetni az ENSZ szakértői azok miatt az „elmondhatatlan kegyetlenkedések” miatt, amelyeket az ország kormánya saját lakossága ellen rendszeresen elkövet – idézte a BBC-t az mno.hu. Kínzásról, nemi erőszakról, rabszolgatartásról és más szörnyűségekről szól a kiszivárgott jelentés.

A BBC szerint a szakértői testület jelentése lesz az eddigi legrészletesebb jelentés, és olyan személyes tragédiákat is tartalmaz majd, mint annak a nőnek a történetét, akit arra kényszerítettek, hogy saját gyermekét vízbe fojtsa; beszámol a bebörtönzött gyerekekről, és azokról a családokról is, akiket kegyetlenül megkínoztak pusztán azért, mert külföldi sorozatokat néztek.

Az AP jelentése szerint a szakértők azzal vádolják Kim Dzsong Un rezsimjét, hogy annak tudatában hozza meg az uralmát fenntartó döntéseit, hogy közben halálra éhezteti a saját lakosságát. A további bizonyítékokat is tartalmazó teljes jelentés várhatóan több száz oldalas lesz.

Észak-Korea elutasítja a jelentést

Határozottan és teljes mértékben elutasítja Észak-Korea az ország emberi jogi helyzetéről szóló ENSZ-jelentést, amelyet hétfőn készül közzétenni az ENSZ egyik vizsgálóbizottsága – közölte a Genfbe delegált észak-koreai diplomáciai küldöttség. A kétoldalas közlemény leszögezte, hogy a beszámoló „egy politikai összeesküvés eszköze" és "az emberi jogok átpolitizálásának eredménye az Egyesült Államok ellenséges politikájával szövetséges Európai Unió és Japán részéről".

„Mindenesetre továbbra is erőteljes választ adunk bármiféle rezsimváltást célzó kísérletre és az emberi jogok védelmének ürügyével gerjesztett nyomásra" – olvasható a delegáció közleményében. – „A Koreai Népi Demokratikus Köztársaság újfent hangsúlyozza, hogy az emberijog-sértések, amelyeket az úgynevezett jelentés említ, nem fordulnak elő országunkban."

Legutóbb 2013 szeptemberében jelent meg egy tanúvallomások alapján készült ENSZ-jelentés, amelyben a világszervezet feltárta, hogy az észak-koreai hatóságok politikai okokból egész családok ellen – sok esetben generációkon átívelően – követnek el jogsértéseket. A távol-keleti országot vizsgáló ENSZ-bizottság akkor egyebek közt sorozatos kínzásokról, önkényes fogva tartásról, halálra éheztetésről és nemi erőszakról számolt be.

Kimaradt?