Az ellenzék Orbán évértékelőjéről: hazug és gyáva beszéd volt

A baloldali Összefogás miniszterelnök-jelöltje szerint Orbán Viktor miniszterelnök vasárnapi évértékelő beszéde egy "hazug és gyáva beszéd volt, amelyből csak a valóság és az emberek mai gondjai hiányoztak" - írta Mesterházy Attila vasárnapi közleményében.

Az ellenzéki politikus szerint a kormányfőnek fogalma sincs arról az országról, amelyet kormányoz, vagy nem mer szembenézni a valósággal, hiszen hallgatott arról, hogy az elmúlt négy évben minden tíz magyarból nyolcnak csökkent az életszínvonala. Úgy fogalmazott: a középosztály folyamatosan gyengül, a szegénység pedig nemcsak bővül, hanem mélyül is. Négymillió magyar a létminimum alatt él, másfél millió pedig mélyszegénységben, ötszázezer gyerek napi szinten éhezik - sorolta Mesterházy Attila.

Szerinte Orbán Viktor félrevezető statisztikai mutatókkal próbálta álcázni a magyar gazdaság aggasztó állapotát, miközben "nem kell közgazdásznak lenni ahhoz, hogy érezzük", a magyar gazdaság nem teljesít jobban, az emberek napról napra rosszabbul élnek.

LMP: elszámolásnak rettenetes kevés

Az LMP szerint Orbán Viktor miniszterelnök vasárnapi évértékelő beszéde elszámolásnak "rettenetesen kevés", kampánybeszédként pedig arról tanúskodik, hogy a kormányfő egy "párhuzamos valóságban él" - fogalmazott Schiffer András az MTI-nek nyilatkozva.

Az ellenzéki politikus szerint a miniszterelnök beszédében nem adott számot a trafikmutyiról, a földrablásokról és a Közgép-beszerzésekről, valamint arról, hogy az elmúlt négy évben "csak azért nem úszott az ország a korrupcióban, mert a korrupciót törvényesítették".

 Úgy fogalmazott: sikerült egy olyan rendszert kialakítania Orbán Viktornak 2010 után, ahol a parlamenti többség előtt nem állnak korlátok és így egyetlen ember, vagy vállalkozás sem érezheti biztonságban a vagyonát a parlamenti többséggel szemben.

Jobbik: Orbán ténykedése nem sikertörténet

A Jobbik szerint a miniszterelnök évértékelő beszédében elhangzottakkal ellentétben a második Orbán-kormány ténykedése nem sikertörténet, hiszen félmillióan kivándoroltak az országból, nem oldották meg a devizahitelesek problémáját, nem javult a közbiztonság és az elszámoltatás sem történt meg.

Dúró Dóra, az ellenzéki párt szóvivője vasárnapi közleményében úgy reagált: a kormányfő győzelmi jelentéséhez képest valójában sajnos korántsem olyan fényes a helyzet Magyarországon. Ismertette: közel félmillió magyar kényszerült külföldre megélhetést keresni, akiket a közmunkásokkal együtt aktív munkavállalóként beleszámít a kormány a hazai foglalkoztatási statisztikákba. Emellett olyan multinacionális cégekkel kötöttek stratégiai megállapodásokat, amelyek a nyugati bér töredékét fizetik a magyar embereknek ugyanazért munkáért.

A két hét alatt rendet teszünk orbáni ígérete a ciklus végére sem valósult meg, sőt egyre több olyan brutális bűncselekmény történik, amelynek áldozatai a legkiszolgáltatottabb társadalmi csoportokból, az idősek, a nők és gyermekek közül kerülnek ki - mondta Dúró Dóra.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?