Băsescu: Romániának a schengeni övezetben a helye

Románia mélyen csalódott, hogy továbbra sem csatlakozhat a schengeni övezethez - jelentette ki pénteken Brüsszelben Traian Băsescu  államfő, miután találkozott José Manuel Barrosóval.   

A román uniós csatlakozási szerződés értelmében létrehozott úgynevezett együttműködési és ellenőrzési mechanizmus keretében az Európai Bizottság minden évben átfogó értékelést készít, hogyan áll Bukarest a szervezett bűnözés és a korrupció elleni küzdelemben, és milyen az igazságszolgáltatás működése. Egyes tagállamok pedig kijelentették, hogy csak akkor járulnak hozzá Romániai schengeni csatlakozásához, ha a bizottság két egymást követő évben pozitív értékelést tesz közzé. A schengeni övezet bővítéséről nem az Európai Bizottság dönt, ahhoz a tagországok egyhangú beleegyezésére van szükség. Legutóbb Brüsszel azt állapította meg, hogy Bukarest jelentős eredményeket tud felmutatni, ám az igazságszolgáltatás függetlensége és a korrupció-ellenes fellépés terén van még tennivaló.

"Az együttműködési és ellenőrzési mechanizmus eszközzé vált, amelyet politikai haszonszerzés céljából használnak" - húzta alá Traian Băsescu , aki kifejtette: Románia a schengeni csatlakozás feltételeinek megfelel, és az övezeten belül volna a helye. Mint mondta: országa célja, hogy integrálódjon az Európai Unióba, ezért mind a schengeni övezethez, mind az eurózónához csatlakozni kívánnak, de nem elfogadható, hogy a jelentést egyes országok arra használják fel, hogy kirekesszék Romániát a schengeni övezetből - szögezte le a román államfő. "Ez nem mehet így a végtelenségig" - nyomatékosította.

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke megerősítette: a bizottság álláspontja az, hogy Románia technikailag felkészült a belső határellenőrzés nélküli schengeni övezethez való csatlakozásra, minden szempontnak megfelel, megbízhatóan képes lenne ellátni az övezet külső határainak védelmét. Románia a maga részéről teljesítette a feladatát - tudatta Barroso. "A bizottság régóta úgy véli, hogy Romániának a lehető leghamarabb csatlakoznia kell a schengeni övezethez, mert minden feltételnek megfelel" - jelentette ki a portugál politikus.

Moldováról is szó esett

Ezen kívül a román elnök és a bizottság elnöke Moldováról is tárgyalt. Băsescu arra az álláspontra helyezkedett, hogy nem elég Chișinăunak anyagi támogatást nyújtani, össze kell kapcsolni az országot az európai közlekedési és energiahálózatokkal. A Moldovával kötendő társulási és szabadkereskedelmi megállapodásról Barroso azt mondta: már parafálták az egyezményt, a moldovai kormány pedig elkötelezett az aláírás mellett. "Remélem, erről maguk dönthetnek majd, külső nyomás nélkül" - válaszolt az ezzel szembeni orosz ellenállást firtató újságírói kérdésre Barroso.

"Mi tiszteletben tartjuk partnereink szuverenitását, ha alá akarják írni a megállapodást, ahogyan azt korábban jelezték, akkor mi erre nyitottak vagyunk, és teszünk is ennek érdekében" - közölte José Manuel Barroso.

Mind Barroso, mind Băsescu említést tett a Kolozsvár innovatív város elnevezésű projektről, amelyet a román elnök kulcsfontosságúnak nevezett Románia számára, felidézve, hogy az önkormányzat 220 hektárnyi területet bocsátott a projekt rendelkezésére. Barroso üdvözölte a kezdeményezést, amely szerinte elősegíti a tudomány és az üzleti szféra közötti együttműködést.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?