Tragikus tűz egy francia cigánytelepen, egy kislány meghalt

Egy nyolcéves, Melissa nevű kislány meghalt szerda reggel abban a tűzben, amely a Párizs közeli Bobigny egyik illegális cigánytelepén tört ki – közölték a hatóságok. A gyermek holttestére az egyik kunyhóban találtak rá a tűzoltók a táborhelyen. Egyelőre nem tudják, mitől csaptak fel a lángok. Az oltáshoz körülbelül száz tűzoltót rendeltek ki.

A telepen 2013-ban kétszer is volt tűz, de akkor senki nem sérült meg. Akkor több romacsalád is azt mondta, hogy "veszélyben érzi magát a bádogváros közelében élőkkel kialakult feszültségek miatt".  

Az Emberi Jogok Ligájának januári jelentése szerint tavaly 22 franciaországi illegális cigánytelepen volt tűz, míg 2012-ben csak 11 romatáborban.

Catherine Peyge, Bobigny kommunista polgármestere jelezte: a tragédia után sürgősen találkozni akar Cécile Duflot lakhatási miniszterrel. A polgármester elítélte "a hajtóvadászatot, amely a romákat sújtja", és amely szerinte csak súlyosbítja bizonytalan helyzetüket. Elisabeth Pochon, a megye szocialista képviselője szerint egy ilyen tragédia "elkerülhetetlen", miután "a megyében rengeteg cigánytelep van, nagyon bizonytalan körülményekkel". "Ez tényleg óriási szerencsétlenség, talán eljött az ideje annak, hogy erre mindenki ráeszméljen. Remélem, hogy humánus és felelős megoldásokat fogunk találni" – tette hozzá  a France Bleu rádióban.

A prefektúra szerint a Párizstól északra található Seine-Saint-Denis megyében 2013-ban 135 cigánytelepet számoltak fel, azaz hetente több mint kettőt. A hivatalos adatok szerint Párizs környékén 2013 elején 8 ezer kelet-európai roma élt az utak menték kialakított átmeneti táborhelyeken, most 3 ezerre tehető a számuk 46 telepen. A lakhatás biztosításáért felelős tárcaközi bizottság összesítése szerint Franciaországban 17 ezer kelet-európai, elsősorban Romániából és Bulgáriából érkezett roma él körülbelül 400 illegálisan kialakított bádogvárosban. Számuk évek óta nem változik, a kiutasítások után általában ugyanazok az emberek jönnek vissza. Kétharmaduk a Seine-Saint-Denis megyében koncentrálódik. Ez Franciaország egyik legszegényebb megyéje, itt robbantak ki 2005-ben a külvárosi zavargások.

Kimaradt?