Egyre erősödik az olasz kormányváltás valószínűsége

Matteo Renzi, a balközép Demokrata Párt (PD) főtitkára válthatja a római kormány élén Enrico Letta eddigi miniszterelnököt. A döntést Giorgio Napolitano olasz államfő kedd este magára a pártra bízta.

Óráról órára erősödik az olasz kormányváltás valószínűsége. Giorgio Napolitano hétfőn Matteo Renzivel, a PD decemberben megválasztott főtitkárával, kedden Enrico Lettával, a tavaly áprilisban kinevezett miniszterelnökkel egyeztetett. Ezt követően a köztársasági elnök az esetleges kormányfőcseréről úgy nyilatkozott az újságíróknak, hogy a döntés a legnagyobb kormánypárt, a PD kezében van. Giorgio Napolitano hozzátette, a július elsejétől az EU soros elnökségét betöltő Olaszországnak stabilitásra van szüksége, ezért ellenzi az előrehozott választásokat.

Matteo Renzi csütörtökre összehívta a PD eredetileg február 20-ra kitűzött vezetőségi ülését. A napirenden Enrico Letta miniszterelnök (a PD volt főtitkár-helyettesének) esetleges leváltása szerepel. Az Enrico Letta és Matteo Renzi közötti stafétaváltásról a PD új generációját képviselő Renzi főtitkárrá választása óta szó van az olasz belpolitikában. Renzi az utóbbi hetekben határozottabb kormányzati munkát és azonnali reformokat sürgetett Lettától. Renzi paktumot kötött a Silvio Berlusconi vezette jobbközép Hajrá Olaszországgal (FI) a választási reform elindításáról.

A kormánynak azonban Giorgio Squinzi, a Confindustria olasz gyáriparos szövetség elnöke adott ultimátumot: ha Enrico Letta kormánya február 19-ig nem indítja el a tervezett gazdasági reformokat, a Confindustria az államfőhöz fordul politikai váltást sürgetve.

Enrico Letta új kormányprogramot ígért, de ezt nem sikerült aláíratnia a kormányát alkotó pártokkal. Az olasz sajtó értesülései szerint Letta az államfővel tartott keddi találkozóján is újabb lehetőséget kért kormánya tevékenységének folytatásához. Ezt azonban saját pártja, a PD reformszárnya ellenzi, és a Mario Monti alapította Polgári Választás (Sc) elnevezésű kormánypárt is Letta távozását szorgalmazta.

Letta kormányának átalakítására is ígéretet tett, Renzi azonban ellenzi a „leves felmelegítését", azt hangoztatva, hogy a kormányátalakításnál jobb, ha az olaszok ismét az urnákhoz mennek. Matteo Renzi a maga részéről kezdetben kizárta, hogy választás nélkül a miniszterelnöki székbe üljön, de elemzők szerint ha erre Giorgio Napolitano felkéri, nem mondhat nemet.

Döntés a PD csütörtöki ülésén születik. Ha Matteo Renzi váltaná Enrico Lettát, 2008-tól ez lenne a harmadik római kormány, amely a választók közvetlen felhatalmazása nélkül vezeti Olaszországot. Enrico Lettát is Giorgio Napolitano nevezte ki miniszterelnöknek a tavaly februárban kormányzásra képes többség nélkül lezárult parlamenti választások után.

Kérdés persze az, hogy a jelenlegi PD, Sc és az Új Jobbközép (NCD) alkotta kormánytöbbség igent mond-e egy Matteo Renzi vezette kormányra. A PD minél előbb tisztázza, mit akar - hangoztatta Angelino Alfano, az NCD elnöke.

Kimaradt?