Egy éve tűzték ki a székely zászlót Budafokon

Egy éve tűzték ki a székely zászlót Budafok-Tétény polgármesteri hivatalára szolidaritásként, miután a székely autonómiatörekvésre válaszul Hargita és Kovászna megyében megtiltották a székely zászló kitűzését - közölte XXII. kerületi önkormányzat sajtófőnöke csütörtökön az MTI-vel. Sengel Ferenc közleményében felidézte: tavaly Kovászna megye és Hargita megye prefektusa körlevélben tiltotta meg a székely zászló kitűzését, amire válaszul február 5-én a fővárosi Budafok-Tétény polgármesteri hivatalának épületére kitűzték a székely lobogót a Külügyminisztérium parlamenti államtitkárának jelenlétében.

Az akció kezdeményezői - Szabolcs Attila polgármester (Fidesz-KDNP) és Németh Zoltán országgyűlési képviselő (Fidesz) - akkor felhívással fordultak a magyarországi önkormányzatokhoz, hogy kövessék a példát: vállaljanak szolidaritást a székely településekkel, amelyeket a szimbólumuk használata miatt perrel, pénzbírsággal fenyeget a bukaresti kormányzat - írta. A közlés szerint ezután magyarországi önkormányzatok, civil szervezetek és egyházi közösségek százai csatlakoztak az akcióhoz. Sikerült felhívni a nemzetközi közvélemény figyelmét is arra, hogy "egy őshonos nemzeti közösség területi autonómiát kér az Európai Unióban jól működő minták alapján a többségi társadalomtól Romániában" - hangsúlyozta a sajtófőnök.

Egy évvel a szolidaritási akció után kijelenthető: több évtized után kilépett az értelmiségi kerekasztalok világából az autonómia ügye. Romániában, Európában, és szerte a világon a hétköznapi közbeszéd része lett - olvasható a közleményben, amely arra is kitér, hogy bár a bukaresti kormány továbbra is pénzbírságokkal és egyéb adminisztratív eszközökkel próbálja gátolni egy európai szabadságjog, a szabad identitásból következő szabad szimbólumhasználat gyakorlatát, az erdélyi és a világ magyarsága mellett egyre több román polgár is kiáll az autonómia elve mellett.

A sajtófőnök felhívta a figyelmet arra is, hogy az ehhez hasonló összefogásra a jövőben is számít az erdélyi magyarok közössége: legközelebb 2014. március 10-én, a székely szabadság napján, Marosvásárhelyen és szerte a világban.

Kapcsolódók

Kimaradt?