Klicskóék az EU közvetítését kérik a válságrendező tárgyalásokra

Az Európai Unió kész magas rangú közvetítőket küldeni Ukrajnába a vezetés és az ellenzék közötti válságrendező tárgyalásokra - közölte Vitalij Klicsko, az Ütés (UDAR) párt elnöke szerdán azután, hogy Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője találkozott az ukrán ellenzék vezetőivel.

"Figyelembe véve a vezetés tisztességtelenségét és a tárgyalásokon született megállapodások sajátos értelmezését, úgy gondolom, hogy egy harmadik félnek is részt kell vennie a megbeszéléseken. Valakinek látnia kell, miként folynak a tárgyalások, és rögzítenie az ott született megállapodásokat és kötelezettségvállalásokat" - fejtette ki az ellenzéki politikus. Szavai szerint Ashton megerősítette, hogy az EU kész közvetítőket delegálni az ukrán vezetés és az ellenzék közötti tárgyalásokra. Klicsko hangsúlyozta, hogy a parlamentnek első lépésként mihamarabb el kell fogadnia a 2004-es alkotmányhoz való visszatérést, amely szűkíteni az elnöki jogköröket a törvényhozás javára. Véleménye szerint ez "demonopolizálná" a hatalmat Ukrajnában.

Catherine Ashton kedden érkezett kétnapos látogatásra Kijevbe. Szerdán már második alkalommal találkozott a parlamenti ellenzék vezetőivel. Előző megbeszélésükön az ukrajnai belpolitikai helyzetet tekintették át. A találkozókon az Ütés párt elnöke mellett jelen volt Arszenyij Jacenyuk, a Haza (Batykivscsina) frakcióvezetője és Oleh Tyanibok, a Szabadság (Szvoboda) párt elnöke.

Ashton szerdán a tervek szerint Viktor Janukovics államfővel is találkozik.

Kimaradt?