Szlovénia még nem látott ennyi s ekkora hóvihart

Megbénította a hó és a jég Szlovéniát, fák és villanyoszlopok dőltek ki, 50 ezer háztartásban nincs áram, és több millió eurós kár keletkezett - írja az MTI. Szlovéniában a háromnapos hóvihar a helyi média szerint akkora pusztítást okozott, amilyenre a legöregebb szlovénok sem emlékeznek. Hatalmas területek vannak elszigetelve, és erre a hétre megint rossz időt, hóviharokat jósolnak.

A váltakozó hőmérséklet miatt a hó félig elolvadt, majd újra megfagyott, így vastag jégbe zárta a parkoló autókat. A nyugat-szlovéniai Postojna városában az emberek fejszével próbálták kiszabadítani autóikat a 15 centiméteres jég alól.

Leállt a vasúti közlekedés, nem működött sok benzinkút, számos helyen még a bankautomaták is befagytak. Leállt Koper, az ország legforgalmasabb kikötője is. Szlovénia erdeinek durván a fele, 500 ezer hektár károsodott a hatóságok becslése szerint. Szakértők arra figyelmeztetnek, hogy árvíz is kialakulhat, ha megindul az olvadás. Alenka Bratusek miniszterelnök kijelentette: „Mindent megteszünk a helyzet stabilizálására amilyen gyorsan csak lehet, de ez még eltart egy ideig".

A Frankfurter Allgemeine Zeitung arról is beszámolt, hogy Szlovénia ügyében vasárnap az EU-s krízis akciócsoport is összeült Brüsszelben, és megállapították, hogy a térségben mintegy száz nagy teljesítményű transzformátorra lenne szükség. Ezt Németország, Ausztria és Csehország adhatja kölcsön a behavazott országnak, a hesseni belügyminiszter kedden ötven szakembert is küldött a helyszínre.

Horvátország egyik megyéjében, a Tengermellék-Fennsík megyében található Gorski kotar egész területén természeti katasztrófahelyzetet hirdettek kedden, mert hétezer háztartás maradt áram nélkül, és a villanyvezetékek 80 százaléka is tönkrement.

A horvát villamosművek szerint az elektromos vezetékeket ért károk helyreállítása hónapokba telik majd, mivel nehezen megközelíthető hegyvidéki területekről van szó. Egyelőre nem tudni, hogy mikorra tudják biztosítani a zökkenőmentes energiaellátást. Azt tanácsolják, hogy aki teheti, maradjon otthon.

Kimaradt?