A városi ivóvízellátást is veszélyezteti a kaliforniai vízhiány

Helyenként már az ivóvízellátást is veszélyezteti az aszály Kaliforniában – írta a vasárnapi The New York Times. A legnépesebb amerikai állam hatóságai szerint 17 településen 40 ezer ember maradhat víz nélkül, ha 60-120 napon belül nem esik az eső.

A városi vízműveket ellátó szolgáltatótól, a 25 millió ügyfelet kiszolgáló State Water Projecttől közölték, hogy nincsenek megfelelő készleteik az ellátásához. Még sosem volt ilyen a társaság fennállásának 54 éves történetében. Jerry Brown, Kalifornia kormányzója a szárazság miatt szükségállapotot hirdetett. Az aszály miatt várhatóan a városokban is lesz vízkorlátozás.

Az embereket és a vállalkozásokat eddig csak megkérték arra, hogy 20 százalékkal kevesebb vizet fogyasszanak. A mezőgazdaságban az állami illetékesek már elkezdték elzárni a csapot, és a hónap végén akár teljesen leállhat a kaliforniai agrárszektor központi vízellátása.

A harmadik éve tartó aszály gazdálkodási stratégiájuk megváltoztatására kényszerítette a régió farmereit. Nevadában gyakorlatilag felhagytak a haszonnövények ültetésével, Új-Mexikóban és Észak-Kaliforniában pedig a legeltetésről kénytelenek lemondani a legelők kiszáradása miatt.

Tom Vilsak amerikai mezőgazdasági miniszter azt mondta, hogy tárcája eddig nem tudott elég támogatást nyújtani a bajba jutott farmereknek, mert az agrártörvény jóváhagyása elakadt a kongresszusban.

Kaliforniában, Amerika legjelentősebb agrárállamában munkanélküliség fenyeget a mezőgazdaságban, és a pénzügyi válság óta először várhatóan ismét tömegesen osztanak majd élelmiszersegélyt.

Kalifornia nagy részén a lazacállomány és az erdők védelmére hivatkozva, betiltották a horgászatot és a kempingezést. A Sierra Nevada hegység hótakarója a száraz hónapokban a vízellátás fő forrása az állam területének nagy részén. A decemberi és a januári csapadékhiány miatt azonban most mindössze 12 százalékos a vízkészlet a megszokotthoz képest.

A lap szerint csütörtök este Nyugat-Hollywoodban a mozikból kitóduló nézők tapssal köszöntötték a rájuk hulló záport, amely azonban egyáltalán nem volt elég ahhoz, hogy enyhítsen a szárazságon. A Los Angeles-i medencében a szmog elérte az egészségre ártalmas koncentrációt.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?