Brüsszelben is építkezik az RMDSZ Nőszervezete

Winkler Gyula RMDSZ-es EP képviselő meghívására, január 28-31. között az RMDSZ Nőszervezetének képviselői brüsszeli látogatáson vettek részt, amelynek során több nemzetközi nőszervezettel folytattak egyeztetéseket.

„Kiemelten fontos számunkra minél több olyan hölggyel találkozni, akik aktív tagjai a különböző nemzetközi fórumoknak, hisz tapasztalatuk átadása, meglátásaik, tanácsaik által nagy segítségükre lehetnek a Nőszervezetnek az RMDSZ európai parlamenti választási kampányába való bekapcsolódása során.” – hangsúlyozta Biró Rozália szenátor, a Nőszervezet elnöke. A találkozók alkalmával hangsúlyt fektettek a Nőszervezet nemzetközi kapcsolatainak építésére és azon lehetőségek (áthallgatások, csere-programok, gyakornoki helyek) feltérképezésre, amelyekbe az erdélyi magyar nőknek is esélye adódik bekapcsolódni. 

A Nőszervezet által javasolt témákat ismertették

A látogatás első hivatalos programpontjaként, szerdán délelőtt Bauer Edit, felvidéki magyar képviselő-asszony fogadta a küldöttséget, akivel Biró Rozália elnök, Hegedüs Csilla alelnök, a Nőszervezet EP-jelöltje és Nagy Emese ügyvezető elnök a Nőszervezet EP programjavaslatának három fő pontját beszélték át.

A tárgyalás során az EU perspektívájából is megvilágítottáka a bérszakadék, a munka és a család összeegyeztetésének, valamint a vállalkozó nők versenyképességének kérdéskörét.

Ugyanakkor egy nőszervezet létrehozásának kezdeti lépéseire, a nők érdekeinek európai szintű képviseletére is kitértek, tapasztalatokat cserélve az egyaránt Felvidéken és Erdélyben fellelhető nehézségekről.

Kampánytevékenységeket terveztek a kihelyezett elnökségi ülésen

Az RMDSZ Nőszervezetének brüsszeli kihelyezett elnökségi ülésén jelen volt Doris Pack, az Európai Néppárt nőszervezetének elnöke, aki a szervezet idei évre tervezett tevékenységét mutatta be, hangsúlyt fektetve azokra, a nőket érintő tematikákra, amelyeknek meg kell jelenniük a közelgő választási kampányban.

„A nőszervezetek szempontjából mindig vannak örök témák a kampányban, mint például az esélyegyenlőség kérdése. Ezek mellett az a fontos, hogy megnézzük, hogy melyek azok a kérdések, amelyek az illető társadalom nőtagjai számára aktuálisak és azokat emeljük be a választási diskurzusba” – hangsúlyozta Doris Pack.

„Figyelmet szentelünk az RMDSZ Nőszervezetének külpolitikai tevékenységére, elmélyítve a kapcsolatot a többi európai nőszervezettel, hisz általuk olyan jó példákat tudunk otthon felmutatni, amelyek az erdélyi magyar nőkre ösztönzőleg tudnak hatni.” – emelte ki Hegedüs Csilla, a Nőszervezet EP- jelöltje, további találkozókat, csere-programokat kezdeményezve.

Az ülés folytatásában a Nőszervezet elnöksége részletesen megvitatta a kampányra, valamint az azt megelőző időszakra tervezett tevékenységeket, ugyanakkor hivatalosan felkérték Bálint Margitot, Winkler Gyula RMDSZ-es EP- képviselő munkatársát a szervezet külügyi titkári tisztségének betöltésére.

A délután folyamán Karine Milheiro, az Európai Néppárt szóvivő-helyettese a nőszervezetek európai parlamenti kampányban való szerepvállalásáról értekezett a jelen levő elnökségi tagokkal, majd ezt követően Johanna Törnström, az Esélyegyenlőség szakbizottság program-koordinátora az Európai Települések és Régiók Tanácsa által kezdeményezett, esélyegyenlőség tematikájú projekteket mutatta be.

Európai női lobbi-szervezetekkel egyeztettek

Csütörtökön az Európai Női Lobbi (EWL) szervezet, valamint az Európai Néppárt lobbi-szervezetének képviselőiével folyatott megbeszélést a küldöttség. Központi témaként a nők és a férfiak egyenlő bérezése tekintetéből fellelhető, uniós országok közötti különbségek voltak napirenden, illetve az erre a jelenségre való figyelem-felkeltési lehetőségeket, létező törekvéseket térképezték fel. Ugyanakkor számos más olyan kérdésben is eszmecserét folytattak, amelyek úgy az erdélyi magyar nők, mint az EU más tagországaiban élő nőközösség szempontjából is nagy aktualitással bírnak. 

Kimaradt?