Betegszabadságra ment Viktor Janukovics ukrán államfő

Betegszabadságra írták ki Viktor Janukovics ukrán államfőt súlyos légúti megbetegedés és magas láz miatt - közölte csütörtökön az elnöki hivatal.

Janukovics előző este még megjelent a parlamentben Szerhij Arbuzov ügyvivő kormányfő és Andrij Klujev, az elnöki adminisztráció vezetőjének kíséretében, hogy egyeztessenek a Régiók Pártjának képviselőivel az amnesztiatörvény elfogadásáról.

A parlamenti többség éjjel egy kormánypárti képviselő által előterjesztett javaslatot fogadott el, amely szerint a tüntetőknek előbb szabaddá kell tenniük a hivatali épületeket Kijevben és vidéken, továbbá el kell bontaniuk a barikádokat a közlekedés zavartalanná tétele érdekében, ezután részesülhetnek csak amnesztiában azok, akik ellen eljárás indult, és akiket bebörtönöztek a kormányellenes megmozdulásokban való részvételért. Az ellenzék a tüntetések folytatására szólította fel az embereket.

Csütörtökön újabb sátrakkal bővült a Majdanon, azaz a kijevi Függetlenség terén álló sátorváros. A tüntetések tovább folytatódnak a  mínusz húsz Celsius-fokot elérő fagyos hideg ellenére. Délelőtt helyszíni jelentések szerint körülbelül ezren voltak a téren, a zavargások helyszínén, a Hrusevszkij utcában pedig legalább kétszázan őrködtek a barikádokon. Jelenleg nyugodt a helyzet Kijevben.

A helyi média ugyanakkor beszámolt arról, hogy előző nap kórházba vittek két férfit lőtt sérülésekkel a Hrusevszkij utcából, közülük az egyik belehalt sérüléseibe. A rendőrség ugyanakkor cáfolta a halálhírt és azt is, hogy bárki lőtt sebbel szerdán kórházba került volna.

Vitalij Zaharcsenko belügyminiszter csütörtökön a tárca honlapján közzétett üzenetében az ellenzéki politikusokra utalva felszólította "azokat, akik emberi életek árán törnek hatalomra, hogy jusson eszükbe: a barikád mindkét oldalán ugyanazon ország állampolgárai állnak". A belügyminiszter közölte, hogy szívleállás következtében meghalt a kórházban a belügyi egységek egyik rendőrtisztje, aki a Hrusevszkij utcában teljesített szolgálatot.

Médiaértesülések szerint ismeretlenek tömegével gyújtják fel Kijevben a nyugat-ukrajnai rendszámú autókat. Az elmúlt két nap alatt mintegy kétszáz gépkocsiban keletkezett tűzkár.    

Volodimir Ribak házelnök eközben aláírta a tüntetésellenes törvények hatályon kívül helyezéséről hozott jogszabályt, és elküldte azt az államfőnek jóváhagyásra. A törvény csak azután lép életbe, ha Janukovics is aláírta.

Kimaradt?