Nobel-békedíjra jelölik a hazájában körözött Edward Snowdent

Két norvég szocialista politikus, Baard Vegar Solhjell volt környezetvédelmi miniszter, és Snorre Valen Nobel-békedíjra jelölték Edward Snowdent, az amerikai NSA kémszervezet volt munkatársát, mivel szerintük az általa kiváltott nyilvános vita hozzájárult és politikai változások egy stabilabb és békésebb világrend kialakulásához vezetnek.

A jelölés ténye azt jelenti, hogy Snowden neve már benne van a kalapban. A díjat odaítélő öttagú tanács nem szokta nyilvánosságra hozni, hogy kik a jelöltek, de a jelölők időnként megteszik. A jelölőknek február 1-ig maradt idejük, hogy neveket javasoljanak. A díjról döntő bizottság tagjai is bedobhatnak neveket, mégpedig a február 1-i határidő lejárta utáni első megbeszélésükkor.

Edward Snowden tavaly májusban szivárogtatott ki szigorúan titkos dokumentumokat az NSA-től. Ezért az Egyesült Államokban azzal vádolják, hogy kémkedett, eltulajdonított kormányzati tulajdont és szándékosan közölt titkos hírszerzési információt jogosulatlan személlyel.

Az informatikus augusztusban egy évre menedékjogot kapott Oroszországban. Az első televíziós interjút december végén adta. Összesen hatórányi beszélgetést rögzítettek, ebből az ARD egy 30 perces összeállítást sugárzott vasárnap. Az anyagból dokumentumfilm is készül.

Kimaradt?