Visszavonták a törvényeket, amiért elszabadult a pokol Ukrajnában

Visszavonta kedden az ukrán parlament a január 16-án elfogadott, az alapvető szabadságjogokat csorbító törvényeket, amelyek az Európa-párti tüntetések radikalizálódásához vezettek.

A nyugati országok által élesen bírált jogszabályok hatályon kívül helyezésére 361 képviselő szavazott igennel, 2 nemmel a 450 tagú parlamentben. A voksolás eredményét az ülésteremben tapssal fogadták.

Copfos Mandelává válhat Timosenko. Csak idő kérdése, meddig marad hatalmon Viktor Janukovics ukrán elnök - állítja a Vedomosztyi című orosz napilap keddi kommentárjában. A Nyezaviszimaja Gazeta szerint Oroszországban nem várhatóak az ukrajnaihoz hasonló tüntetések. Az ukrán államfő a választásokat is el fogja veszíteni, függetlenül attól, hogy mikor tartják azokat - írta a Vedomosztyiban Konsztantyin Szimonov. Az orosz Nemzeti Energiabiztonsági Alapítvány vezérigazgatója abban is biztos, hogy Julija Timosenko volt ukrán kormányfőt kiengedik a börtönből, így az ellenzéki politikusnak esélye lesz arra, hogy úgymond copfos Mandelává váljon és államfő legyen. Az elemző ugyanakkor azt gondolja, hogy az általa "kibővített narancsos koalíciónak" nevezett ukrajnai ellenzéknek nincs és nem is lehet gyorsan megvalósítható gazdasági programja. Az ukrán gazdaságnak viszont alapvető korszerűsítésre van szüksége és ezt valakinek meg kell fizetnie.

Kimaradt?