Ukrán ultranacionalisták: nincs más út, csak a forradalom

A kormány és Janukovics elnök "forradalom útján" való eltávolítását követeli egy ukrán ultranacionalista csoport, amelyet az AFP francia hírügynökség tudósítása a rendfenntartó erőkkel való összecsapások fő szervezőjének nevez.

"Nekünk, nacionalistáknak forradalom útján meg kell döntenünk a belső megszállás rendszerét, nincs más út" - mondta a francia hírügynökségnek Andrij Taraszenko, a magát Jobboldali Szektornak nevező, Viktor Janukovics elnököt és kormányát "megszállóknak" tekintő ultranacionalista csoportosulás vezetője. 

A november óta tartó tüntetések élén álló ellenzéki triót meglepetésként érték a vasárnap kirobbant összetűzések, amelyekért a hatóságokat tartja felelősnek. A francia hírügynökség ugyanakkor a Jobboldali Szektort nevezi az összecsapások mögött álló fő erőnek.

A csoport "az ukrán nép uralmának visszaállítását" tartja céljának. Orosz befolyástól teljesen mentes Ukrajnát akar, de nem osztja a többi ellenzéki erő európai integráció iránti lelkesedését sem.

"Kompromisszumra nincs lehetőség ezzel a bandával, mi vagy ők, vagy mi győzünk, vagy elpusztítanak minket" - jelentette ki Taraszenko. "Ez háború. Janukovicsnak le kell mondania. Ez a követelésünk" - tette hozzá.

A közelmúltig kevéssé ismert szerveződés nem keresi az együttműködést egyetlen más ellenzéki erővel sem, azzal vádolva azokat, hogy nem tudnak hatékonyan fellépni a hatóságokkal szemben. Ez a csoport nem kötődik a nagyobb politikai súllyal rendelkező konzervatív, nacionalista párthoz, a Szvobodához (Szabadság) sem. Még kevésbé keresik az együttműködést Vitalij Klicskóval, az Ütés (UDAR) párt, illetve Arszenyij Jacenyukkal, a Haza (Batykivscsina) párt vezetőjével.

A részben futballhuligánokból álló csoport a Facebookon és más közösségi médiafelületeken szervezi akcióit. A Jobboldali Szektor a Trident nevű csoportból vált ki. A Trident egy vitatott megítélésű, második világháború alatti szovjetellenes szervezet, az Ukrán Felkelő Hadsereg szellemi örökösének tartja magát.

Az ukrán belügyminisztérium közlése szerint a Jobboldali Szektornak és hasonló csoportoknak az elmúlt napokban legkevesebb ötszáz aktivistája tartózkodott Kijevben.

Kimaradt?