Erőszakkal fenyegeti az ukrán miniszterelnök a radikális tüntetőket

Szerdára virradó éjjel is összecsaptak a Nyugat-barát ukrán tüntetők radikális csoportjai és a rendőrök Kijev belvárosában. A radikális tüntetők a Dinamo stadionjánál füstgránátokkal, fáklyákkal, gyújtópalackokkal és kövekkel kezdték el dobálni a rendőröket, akik hanggránátokkal és könnygázzal válaszoltak.

Az AFP francia hírügynökség helyszíni beszámolója szerint a helyzet feszült, mindazonáltal nyugodtabb mint az előző két éjjel volt, bár továbbra is radikális tüntetők ezrei tolonganak a parlament épületéhez vezető sugárúton, a Dinamo-stadionnál.

Mikola Azarov miniszterelnök kedd este a Rosszija 24 című orosz hírtelevíziónak adott nyilatkozatában arra figyelmeztette az összecsapások résztvevőit, hogy a hatóságok erőt alkalmaznak, ha nem hagyják abba a randalírozást.

A kormányfő ugyanakkor bízik abban, hogy a józan ész végül felülkerekedik, s nem lesz szükség drasztikus intézkedésekre. „Az embereknek meg kell győződniük arról, hogy káoszt és pusztítást kínálnak nekik" - mondta a miniszterelnök, aki egyúttal cáfolta a rendkívüli helyzet bevezetéséről keringő pletykákat, mondván, Kijevben a helyzet nagyon messze áll még ettől.

Az ukrán fővárosban vasárnap és hétfő éjjel is heves összecsapások voltak a radikális tüntetők és a rendfenntartó erők között. Kedden a két hivatalos lapban megjelentek azok a jogszabályok, amelyek jelentősen szigorítják a gyülekezési, sajtó- és szólásszabadságot, és amelyek elfogadása kiprovokálta az összecsapásokat.

Azarov az orosz televíziónak adott nyilatkozata után nem sokkal Facebook-oldalán szemrehányást tett az ellenzéki pártok vezetőinek. Szerinte ők szítják a feszültséget, igyekeznek destabilizálni a helyzetet és ők a felelősek a Kijev belvárosában történt erőszakos eseményekért. Hangsúlyozta, hogy a kormány támogatja az állampolgároknak a békés tüntetésekhez való alkotmányos jogát, de agressziónak nincs helye. „A jelenlegi helyzetben az elnök és a kormány elsődleges feladata, hogy megakadályozza az erőszak kiszélesedését" - írta Azarov a Facebookon.

Maguk az ellenzéki tüntetők mintegy 500 provokátort gyűjtöttek be hétfő éjjel a főváros több pontján, java részüket a parlament és a kormányépület utcájában, a rohamrendőrök és a tüntetők között folyó összecsapások helyszínén. A provokációkra felbérelt suhancokat a tüntetők a főtérnél lévő „ellenállási főhadiszállásra", a Szakszervezetek Házába vitték. Kedden elengedték őket.

Kimaradt?